Hoezo crisis?

DE BELEGGER die begin dit jaar besloot zijn geld te steken in de belangrijkste aandelen op de Amsterdamse beurs heeft in tien maanden tijd een rendement behaald van zo'n 25 procent....

De belegger die begin augustus, op het hoogtepunt van de euforie, besloot zijn geluk op de Amsterdamse beurs te beproeven, kijkt na drie maanden tegen een verlies van zo'n 20 procent aan. Voor hem is de term crisis slechts een zwakke weergave van zijn gemoedstoestand.

Bij beleggen wordt al gauw in superlatieven gesproken. 'De sterkste stijging ooit, de grootste puntendaling in de geschiedenis, de onrustigste beurs sinds tijden.' Maar voor een crisis moet er toch iets meer aan de hand zijn dan de koerscorrectie die de Europese en Amerikaanse beurs nu doormaken.

Azië komt veel dichter in de buurt van een crisisscenario. Daar zijn de aandelenkoersen veel sterker weggezakt en is deze ontwikkeling veelal gepaard gegaan met sterke devaluaties van valuta's en forse rentestijgingen. Deze combinatie van financiële misère zal zijn uitwerking op de Aziatische economieën niet missen.

Voor Europa en de VS gaat dit verhaal niet op. Het tumult speelt zich af op de aandelenmarkt en slaat niet of nauwelijks over naar de echte economie. Het is onwaarschijnlijk dat de gunstige vooruitzichten voor de westerse economieën nu plotseling zullen omslaan in recessieverwachtingen.

Berekeningen van het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank geven aan dat de gevolgen van een forse daling van de aandelenkoersen voor de Nederlandse economie beperkt zullen zijn. Ietsje minder economische groei, een beetje minder inflatie, een tikje hoger financieringstekort en een fractie hogere werkloosheid. En die effecten treden pas op als de aandelenkoersen vanaf nu permanent zo'n 20 procent lager zullen liggen. Daar lijkt het, gezien het herstel dat Wall Street gisteren doormaakte, niet van te komen.

Het beschrijven van de taferelen op de aandelenbeurzen is aanzienlijk eenvoudiger dan het geven van een verklaring. Waarom zouden de koersen in Amsterdam zo omlaag moeten gaan in reactie op de beurscrisis in Thailand, waar de ellende een paar weken geleden is begonnen? Natuurlijk, 'globalisering. Maar dat is ook in dit geval een weinig verhelderende kreet.

Waarschijnlijk komt de president van de Amerikaanse centrale bank, Alan Greenspan, nog het dichtst in de buurt bij een aannemelijke uitleg. Greenspan zei maanden geleden al dat op de beurzen sprake was een irrationele uitbundigheid. Het was een uitspraak die beleggers lange tijd negeerden, want de koersen in de VS en Europa gingen gewoon verder omhoog. Tot de afgelopen dagen, toen beleggers het irrationele van hun eigen koopgedrag begonnen in te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden