Hoeveel last krijgt Nederland van handelsboycot met Rusland?

Van de landen in West-Europa heeft Nederland relatief de meest intensieve zakenrelatie met Rusland. Een totale boycot zou veel geld kosten. De spagaat tussen dominee en koopman.

Beeld @de Volkskrant

Wat zou een totale handelsboycot voor Nederland betekenen?
Veel exporteurs kijken met gekromde tenen naar de ontwikkelingen. Sinds president Poetin in 2000 aan de macht kwam, is de export naar Rusland verviervoudigd van 1,7 naar 7 miljard euro. Hiermee is Rusland na de buurlanden, de VS en China het op zeven na grootste exportland voor Nederland. Deze groei is vooral te danken aan het feit dat van alle BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China) het welvaartsniveau in Rusland het meest is toegenomen. In 2020 behoren zeventig miljoen Russen tot de middenklasse - de helft van de bevolking. In de landbouwsector zullen vooral de Nederlandse exporteurs van snijbloemen, tulpenbollen, kaas, eieren, (poot)aardappelen, groente en fruit worden getroffen.

OfschoonRusland nogal eens vanwege (vermeende) ziekten landbouwproducten tijdelijk weert, wordt daar nu voor 800 miljoen euro aan Nederlandse landbouwproducten verkocht. Dat is ongeveer 12 procent van de totale export naar Rusland. De grootste schade ligt echter bij de machine-industrie. Rusland koopt veel machines in Nederland - met name in de agro-industrie (melkrobots, loopstallen, tractoren en landbouwmachines), brandpreventie- en brandblussystemen en de watersector. Een groot deel bestaat uit kantoorapparatuur en telecomspullen. Nederland verdient ook veel aan technische dienstverlening en aan de export van chemische stoffen.

En we importeren nog veel meer uit Rusland. Komt Nederland zonder gas te zitten?
Nederland is zelfs de grootste importeur uit Rusland. Het gaat daarbij vooral om olie en gas dat wordt aangevoerd via de haven van Rotterdam. Maar dat is voor het overgrote deel bestemd voor wederuitvoer naar landen als Duitsland. In het Nederlandse leidingennet zit maar voor 5 procent Russisch gas. Dat zou gemakkelijk kunnen worden gecompenseerd door andere landen. Het probleem is wel dat een totale handelsboycot zou leiden tot een explosie van de gasprijzen op de vrije markt, wat met name sectoren als de glastuinbouw dupeert.

Vandaag in de Volkskrant: Ook onder investeerders is Nederland al gauw een van de grootste slachtoffers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden