winnaar en verliezer wopke hoekstra en klaas knot

Hoekstra zorgt voor eensgezindheid, Knot voor verdeeldheid

Minister Wopke Hoekstra tijdens Prinsjesdag 2019. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Winnaar van de week: Wopke Hoekstra

Het is bij wijze van uitzondering leuk om minister van Financiën te zijn. Wopke Hoekstra houdt elk jaar geld over: vorig jaar 11,3 miljard, dit jaar 10,8 miljard en volgend jaar vooralsnog 1,9 miljard. Maar net zoals in vorige jaren zal Hoekstra ook voor 2020 wel de inkomsten hebben onderschat en de uitgaven overschat.

Het stelt Hoekstra, ooit de Blokkeerfries die ‘nee’ zei tegen alle extra uitgaven, in staat roetveegpiet voor Sinterklaas Mark Rutte te spelen. En dat legt hem en het kabinet geen windeieren. Zelden was de Tweede Kamer zo eensgezind bij de algemene beschouwingen. Hoekstra is zelf een uitermate populaire minister van Financiën. Van alle minister krijgt hij met een 6,9 het hoogste cijfer van het volk. En ook de politieke redactie van de Volkskrant gaf hem deze week van alle ministers het hoogste cijfer: een 7,5. Hij kan geld lenen tegen negatieve rente, houdt visionaire lezingen en wist de Fransen bij KLM een poets te bakken. De CDA-achterban ziet hem zelfs het liefst als de toekomstige partijleider. En misschien wordt de roetveegpiet zelf eens Sinterklaas – als het onverhoopt mis mocht gaan met Teflon Rutte na meer dan tien jaar in het Torentje.

CDA-kiezers houden van spaarzame ministers van Financiën. Na al die ministers die gaten in de begroting achterlieten is er eindelijk eens een die heuvels creëert.

Verliezer van de week: Klaas Knot

Wie wind zaait, zal storm oogsten. Klaas Knot, de flamboyante baas van De Nederlandsche Bank (DNB), keerde zich openlijk tegen het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om het opkoopprogramma van obligaties te herstarten. Er is helemaal geen reden de bankbiljettenpers aan te zetten, aldus Knot die zelf deel uitmaakt van dat bestuur. Het leidt alleen maar tot nog grotere bubbels op de huizen- en aandelenmarkt. Daarom had hij tegengestemd, samen met de centrale bankbazen van Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk. 

Mogelijk heeft hij gelijk. Maar door zo openlijk en weloverwogen uit de school te klappen – via een officieel persbericht – haalde hij zich de woede van de ECB-bestuurders in Frankfurt op de hals. Maandag kreeg Knot al de kous op de kop. Hoofdeconoom Philip Lane van de ECB, merkte fijntjes op dat het ‘nieuw is dat kritiek zo openlijk wordt geuit’. 

En daarna veegde hij die in het whatever it takes-vocabulaire van Draghi van tafel. ‘De ECB zal al het nodige doen om het inflatiedoel van 2 procent te halen.’ Desnoods zullen de rentes nog verder worden verlaagd en zal het opkoopprogramma nog verder worden verhoogd. Voorlopig heeft Knot met zijn persbericht alleen bewerkstelligd dat nu duidelijk is dat de ECB-bestuurders rollebollend over straat gaan. En daar is niemand mee gediend.

Klaas Knot. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden