Hoekman moet deel van privileges inleveren

De privileges die de hoekman op de beursvloer heeft, zullen gedeeltelijk verdwijnen. Zo zal de hoekman niet meer het exclusieve recht krijgen om na iedere transactie de prijzen aan te passen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Deze voorstellen heeft een adviescommissie van de effectenbeurs gedaan. De commissie heeft het in 1994 ingevoerde nieuwe handelssysteem geëvalueerd en een aantal voorstellen tot verbeteringen gedaan.

In 1994 werd besloten dat alle 'kleine orders' (tot ongeveer één ton) die via banken en commissionairs binnenkomen, via een centrale markt - de hoekman op de beurs - zouden moeten worden geleid. Per fonds zou in het vervolg nog maar één hoekman actief zijn. Ook werd de beloning van de hoekman, de zogeheten courtage, verlaagd.

Grote orders zouden elektronisch buiten de beursvloer om kunnen worden geleid. Hiervoor werden twee extra handelssystemen ingevoerd; Asset, een advertentiescherm waarin grote banken en beleggers volumes en prijzen voor aandelen kunnen melden, en Aida, waarin beursleden grote orders rechtstreeks kunnen afhandelen.

De commissie toont zich redelijk tevreden over de resultaten van dit nieuwe handelssysteem. Het weglekken van de handel in Nederlandse aandelen naar Londen is tot staan gebracht. Het aandeel van de Amsterdamse beurs in de handel van Nederlandse aandelen is gestegen tot 75 procent. Dat is meer dan 10 procent meer dan tijdens het dieptepunt in 1991. 'En het is veel meer dan het doemscenario dat McKinsey toentertijd schetste', aldus een beurswoordvoerder donderdag tijdens een toelichting. McKinsey voorspelde dat het aandeel van de Amsterdamse beurs in 1995 zou zijn gedaald tot 40 procent.

Amsterdam is - mogelijk met uitzondering van het aandeel Koninklijke Olie dat voor een groot deel in New York wordt verhandeld - de leidende markt in Nederlandse aandelen gebleven. Ook de spread, het verschil tussen bied- en laatprijs, is in Amsterdam niet slecht, 'hoewel bij marktpartijen daarover een andere perceptie bestaat'. Eind 1994 bedroeg de spread voor de AEX-fondsen 0,30 procent. Nu is dat 0,27 procent. Amsterdam doet daarbij niet onder voor andere markten zoals New York, Parijs en Frankfurt. 'In elf fondsen, Elsevier, ABN Amro, Ahold, Randstad, Stork, Gist, Océ, Pakhoed, CSM, Hunter en Akzo, is de spread in de loop der tijd significant gedaald. Terwijl in zes fondsen, Heineken, Hagemeyer, PolyGram, KNP-BT, Dordtsche en VNU, van een significante stijging sprake was', aldus de commissie.

Niettemin vindt de commissie dat er ruimte is voor verbeteringen. Hiervoor is een groot aantal aanbevelingen gedaan. Doel is versterking van de centrale markt. De commissie adviseert dan ook de twee elektronische handelssystemen (Asset en Aida) af te schaffen. Slechts een klein deel van de handel vindt via die systemen plaats.

Alle handel moet worden geconcentreerd via het door de hoekman beheerde limietenboek, hoewel beursleden de mogelijkheid blijven houden grote transacties met professionele beleggers buiten de beurs om af te handelen.

Verder zal de hoekman, 'de specialist', een aantal privileges kwijtraken, omdat banken en commissionairs zich achtergesteld voelen bij de hoekman. Maar de commissie voelt er niet veel voor de centrale rol van de hoekman verder aan te tasten. De roep om meer concurrentie voor de hoekman wordt door de commissie niet gehonoreerd.

Met name van de kant van de market makers op de optiebeurs bestaat veel kritiek op de hoeklieden op de effectenbeurs, die probleemloos grote bedragen aan courtage kunnen opstrijken. Ook van andere kanten is er wel kritiek geuit op de hoeklieden; tijdens de hausse van afgelopen zomer zouden hoeklieden met enorme hoeveelheden kooporders bestens veel te hoge openingskoersen hebben vastgesteld. 'Maar we baseren ons beleid niet op incidenten', aldus de beurswoordvoerder.

De voorstellen van de commissie aandelenhandel zullen nu worden besproken in de directie van de Amsterdamse beurs. Half december zal die dan met een uiteindelijk plan voor aanpassingen komen.

De gisteren bekend gemaakte voorstellen van de adviescommissie zullen ook voor de particuliere belegger gevolgen hebben. Kleine orders - onder 'klein' verstaat de Amsterdamse beurs afhankelijk van het fonds orders van maximaal één ton tot 250 duizend gulden - zullen in de toekomst op de laatst gedane koers worden afgewikkeld.

De laatste transactie in een fonds is bijvoorbeeld tegen een koers van 50 gulden gedaan. Het fonds noteert nu 50 gulden bieden, 50,20 gulden laten. Een belegger die honderd aandelen tegen een prijs van 50 gulden wil kopen, betaalt de laatkoers van 50,20. Iemand die de aandelen wil verkopen, krijgt 50 gulden. In de toekomst zullen zowel de transacties van de koper als de verkoper tegen een koers van 50 gulden worden afgewikkeld.

Met deze maatregel wil de commissie de koersstabiliteit op de beurs bevorderen en voorkomen dat voor kleine orders afwisselend verschillende bied- en laatprijzen tot stand komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden