Hoek (Delta Lloyd) vluchtte voor DNB

Het onverwachte vertrek van Delta Lloyd-topman Niek Hoek wekte in april vorig jaar alom bevreemding. De als ambitieus en eigengereid bekendstaande bestuursvoorzitter wilde na 15 jaar plotseling met vroegpensioen. Maar Hoek is gewoon gevlucht voor De Nederlandsche Bank (DNB), blijkt uit een rechterlijk vonnis.

Niek Hoek in 2009, toen hij bij de eerste handelsdag van Delta Lloyd de beurs opende. Beeld anp
Niek Hoek in 2009, toen hij bij de eerste handelsdag van Delta Lloyd de beurs opende.Beeld anp

De rechtbank in Rotterdam deed maandag uitspraak in een kort geding dat Hoek tegen DNB had aangespannen. De verbolgde ex-topman eiste daarin dat DNB zou afzien van een hertoetsing van zijn geschiktheid als commissaris bij de bank NIBC. Hoek stapte op bij Delta Lloyd om te voorkomen dat DNB hem het predikaat 'ongeschikt en/of onbetrouwbaar' zou geven, zo blijkt nu.

DNB wilde Hoek onbekwaam laten verklaren vanwege een handel-met-voorkennis-affaire uit 2012. DNB stelt dat Delta Lloyd destijds misbruik heeft gemaakt van vertrouwelijke informatie van DNB en heeft Delta Lloyd een boete van 22,8 miljoen euro opgelegd. In het vonnis van de Rotterdamse rechtbank staat dat DNB over concrete bewijzen beschikt dat Hoek actief 'hengelde' naar vertrouwelijke informatie en vervolgens persoonlijk opdracht heeft gegeven om op basis van die voorkennis derivatentransacties uit te voeren. In januari 2014 schreef DNB daarom aan Delta Lloyd dat Hoek opnieuw getoetst zou worden op zijn geschiktheid als leider van een financiële instelling.

Vroegpensioen

Hoek kon die hertoetsing voorkomen door zelf op te stappen. Omdat duidelijk was dat DNB Hoek zou 'aftoetsen', koos hij eieren voor zijn geld door zijn 'vroegpensioen' aan te kondigen. Hiermee voorkwam Hoek reputatieschade. Als Hoek zou zijn afgetoetst door DNB zou hij voor geen enkele financiële instelling meer aanvaardbaar zijn als bestuurder.

Groot was dan ook Hoeks ontsteltenis toen DNB hem in november meedeelde dat hij alsnog zou worden getoetst op zijn geschiktheid als commissaris bij NIBC. Als hij voor die toets zakt, wat waarschijnlijk is, wordt hij alsnog een melaatse in de financiële wereld.

DNB wilde NIBC bovendien vooraf op de hoogte stellen van de hertoetsing van Hoek. Hij probeerde zowel zijn hertoetsing als de kennisgeving daarvan aan het NIBC-bestuur via het kort geding te verhinderen. De rechter geeft Hoek ongelijk, waardoor de zaak alsnog op straat ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden