Hoe zorgt een gepensioneerde voor zijn partner?

Mijn man ontvangt pensioen. Ik ben 61 jaar en heb geen inkomsten. Mijn man heeft gekozen voor een hoger ouderdomspensioen, zodat ik na zijn overlijden geen partnerpensioen krijg. Wat kan ik doen?

null Beeld anp
Beeld anp

Als u helemaal zonder inkomen zit, kunt u bijstand krijgen. U heeft echter enkele tienduizenden euro's aan spaargeld en bovendien een eigen woning met overwaarde. U mag hooguit 6.000 euro aan spaargeld plus 50 mille aan overwaarde hebben om bijstand te krijgen. Anders moet u het vermogen eerst opmaken.

Uw man kan niet aankloppen bij zijn pensioenfonds om alsnog een deel van zijn ouderdomspensioen te ruilen voor partnerpensioen. Hij kan daar alleen voor kiezen op het moment van pensioneren. Is de keuze eenmaal gemaakt, dan valt daar niet meer op terug te komen.

Als uw man genoegen had genomen met 400 euro per maand minder ouderdomspensioen, had u na zijn overlijden maandelijks ongeveer 1.400 euro aan partnerpensioen gekregen. Levenslang. Uw man kan een overlijdensrisicoverzekering nemen. Die keert ineens een bedrag uit bij overlijden.

Anders dan bij een uitvaartverzekering is het bedrag vrij te besteden. U kunt het geld dus opzijzetten en elke maand een deel ervan opnemen. Er geldt een maximumleeftijd voor afsluiten (60 tot 74 jaar) en tot wanneer de verzekering kan lopen (70 tot 80 jaar).

Stel, u heeft 1.500 euro per maand nodig om van te leven. Over zeven jaar krijgt u AOW, dus u moet 84 maanden lang een uitkering verzekeren. Dat levert een totaalbedrag van 125 duizend op. Hoe langer u verzekerd bent, des te minder u nodig heeft. U kiest daarom voor een lineair dalende verzekering, waarbij de dekking elke maand minder wordt. Deze verzekering kost ongeveer 50 tot 60 euro per maand.

Misschien heeft u al een overlijdensrisicoverzekering die gekoppeld is aan uw woning. U kunt de bank dan vragen of de partner - in plaats van de bank - kan worden aangewezen als begunstigde. Dan wordt het geld niet gebruikt om de hypotheek af te lossen, maar krijgt de partner de uitkering.

Een alternatief is de erfrente. Die keert maandelijks een bedrag uit, tot de AOW-leeftijd of langer. De enige aanbieders zijn Loyalis en Legal & General. De erfrente is over het algemeen duurder dan een overlijdensrisicoverzekering, maar het kan de moeite waard zijn een offerte aan te vragen. Vooral als de partner aanzienlijk jonger is dan degene op wiens leven een verzekering wordt afgesloten.

Om een erfrente of overlijdensrisicoverzekering te krijgen, moet de verzekerde een medische vragenlijst invullen. Zijn er in het verleden gezondheidsproblemen geweest, dan kan de verzekering geweigerd worden.

Een pensioenfonds kijkt (meestal) niet naar de gezondheid van zijn deelnemers. Daar kunnen doodzieke mensen gebruik van maken. Dat wordt hen uit solidariteit gegund, maar daarom ligt de keuze na de pensionering wel vast.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden