GELDVRAAG

Hoe zorg ik dat mijn kleinkinderen mijn erfenis krijgen?

Kinderen zijn normaliter automatisch erfgenaam, maar kleinkinderen niet. Hoe krijgen uw kleinkinderen toch uw erfenis?

Beeld thinkstock

Wij zijn een echtpaar van 80-plus. Hoe kunnen wij de erfenis grotendeels nalaten aan de kleinkinderen? Zij hebben het harder nodig dan onze kinderen.

Het is een logische gedachte: uw kinderen hebben hun zaken al op orde, terwijl de toekomst van de kleinkinderen veel minder zeker is. De minderjarige kleinkinderen vormen een generatie die het financieel zwaar krijgt. Sinds vorig jaar is er een ander stelsel van studiefinanciering, waardoor toekomstige studenten een hoge studieschuld opbouwen. Als zij een huis willen kopen, moeten zij bovendien flink wat eigen geld inbrengen. Banken verstrekken vanaf 2018 alleen hypotheken voor het bedrag tot de marktwaarde. Kosten koper en verbouwingen worden dus niet gefinancierd. Er ontstaat een tweedeling tussen kinderen die hulp krijgen van hun (groot)ouders om een woning te kopen en kinderen die jarenlang moeten sparen, terwijl ze veel geld kwijt zijn aan een dure huurwoning. Dat is echt sappelen.

Hoe help je die arme schapen?

U kunt de kleinkinderen aanwijzen als erfgenaam in het testament. Zowel voor kinderen als voor kleinkinderen geldt een vrijstelling van de erfbelasting van ongeveer 20 mille per persoon. Kinderen zijn normaliter automatisch erfgenaam, maar kleinkinderen niet. Voor hen moet echt een testament worden opgesteld. U kunt de kleinkinderen niet aanwijzen als erfgenaam met een ondertekende verklaring of codicil.

De kans bestaat dat u ooit in een verzorgingshuis belandt. Als u beiden wordt opgenomen of als uw partner is overleden, gaat u een hoge maandelijkse bijdrage betalen voor het verblijf in zo'n instelling. Na verloop van tijd verdampt de erfenis daardoor. Laat daarom in het testament opnemen dat de erfenis opeisbaar wordt op het moment dat de langstlevende naar een WLZ-instelling gaat. WLZ staat voor Wet Langdurige Zorg en is de opvolger van de AWBZ.

U heeft allebei een erfenis te verdelen en kunt kleinkinderen dus twee keer een maximaal vrijgesteld bedrag schenken. Vanaf 2017 is er nog de mogelijkheid om kleinkinderen (tot 40 jaar) op uw sterfbed een eenmalige schenking te geven van maximaal 100 duizend euro voor de financiering van een eigen woning. Dit zijn de enige schenkingen op het sterfbed die buiten de erfenis vallen. Dat scheelt veel erfbelasting.

Zelf een vraag aan Reinout?: geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden