Geldvraag

Hoe verpats ik het tafelzilver?

Bij ons huwelijk 30 jaar geleden begonnen wij met het verzamelen van tafelzilver. Wij hebben inmiddels een fraai Haags Lofje-bestek, maar we doen er niet veel mee. We hebben liever geld voor een vakantie. Hoe verpats ik het tafelzilver?

Beeld Maarten Noordijk / de Volkskrant

Er zijn mensen die tafelzilver gewoon op Marktplaats te koop aanbieden. Bij verzilverd bestek is dat wellicht de beste optie, maar bestek met een hoog zilvergehalte verdient wel beter.

Volgens deskundigen zijn zilvermerkjes vaak vervalst en het is dus niet zo gemakkelijk om vast te stellen wat de waarde is. Het beste is om met (een deel van) het bestek langs te gaan bij een veiling- of venduhuis. In veel grote steden zijn die wel te vinden. Bezoek er twee of drie en niet alleen de meest voor de hand liggende. Ga bijvoorbeeld niet alleen naar een veilinghuis in Amsterdam, maar ook naar Haarlem, Utrecht of Hilversum.

Het levert vaak meer op om het te verkopen via een veiling dan aan antiquair. Bij een veilinghuis kunt u gratis een prijsindicatie krijgen. Is het niet te veilen, dan krijgt u er ook advies, bijvoorbeeld dat het beter is naar een opkoper te gaan.

Bedenk vooraf een minimumprijs (ook wel limiet of reserve price genoemd). Hou er serieus rekening mee dat er niet meer dan dat wordt geboden. Verdiep u ook vooraf in de veilingkosten die in mindering worden gebracht bij de verkoop. Bij een onlineveiling als Catawiki is dat 9% en bij een veilinghuis vaak het dubbele. De koper betaalt ook een opslag, dus al met al zijn er flink wat kosten.

Informeer ook uw kinderen en vrienden tijdig over uw verkoopplannen. Misschien willen zij de minimumprijs wel bieden. Heeft u het object eenmaal bij de veiling aangeboden, dan mag u het vaak niet meer terughalen of alleen tegen hoge kosten.

Hou er rekening mee dat het veilinghuis het liefst direct zaken doet. Ze zeggen bijvoorbeeld dat taxeren geld kost, behalve als u besluit het aan te bieden in de veiling. Zo zetten ze u onder druk. Biedt daar weerstand tegen, ook al wordt het gesprek er onprettig van. Het heeft u tijd gekost om het bestek te verzamelen. Neem er ook de tijd voor om het te verkopen.

Besteed de opbrengst van het tafelzilver alleen aan een vakantie als u verder nog spaargeld heeft. Houd altijd genoeg achter de hand voor als de wasmachine stuk gaat, net nadat de tandarts een hoge rekening stuurt.

'Je kunt je tafelzilver maar een keer verkopen,' luidt een Nederlands gezegde. U moet er toch niet aan denken dat uw huis geen schatten meer bergt op een moment dat de nood het hoogst is.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden