Hoe verkiezingen in Finland tot euro-zorgen leiden

Het laat nog maar eens zien hoe nauw verweven de banden zijn in Europa. Op zondag behaalt in Finland een eurosceptische partij 19 procent van de stemmen, en de dag daarop groeien de zorgen om de euro. Waarom die angst?

Timo SoiniBeeld reuters

De partij 'Echte Finnen' werd gisteren bij de parlementsverkiezingen in het Scandinavische land de derde partij van het land. Maar belangrijker: de partij kwam van bijna uit het niets op 39 zetels in het 200 leden tellende Finse parlement. Bijna alle partijen verloren zetels aan de partij. De uitslag wordt door analisten en professoren gezien als een waterscheiding in de Finse politiek.

Portugal
Belangrijkste verkiezingsthema van de 'Echte Finnen': Finland betaalt te veel aan Brussel, en de hulp aan Portugal - een miljardenlening om het land wat ademruimte te geven om de eigen economie weer op orde te krijgen, moet niet doorgaan. De partij ziet niet in waarom Finland zou moeten betalen voor de Zuid-Europese 'verkwisters'. Een nieuw geluid in het altijd zo pro-Europese Finland.

Nu de euro-sceptische partij zo'n reuzeoverwinning heeft geboekt, is de kans aanwezig dat de Echte Finnen een plaats krijgen in de Finse regering. Al zal de weg ernaartoe lang en moeizaam zijn; veel andere partijen hebben moeite met de harde standpunten van de partij.

Dwarsliggen
Maar mochten de Echte Finnen gaan meeregeren, dan bestaat er voor Finland de mogelijkheid dwars te gaan liggen voor de hulp aan Portugal. Met die steun moet namelijk unaniem worden ingestemd door alle landen uit de eurozone. Er zijn in theorie wel mogelijkheden om Finse steun aan de hulp aan Portugal te omzeilen, maar dat zou politiek gezien een heel onhandig signaal zijn. Andere landen kunnen dan een volgende keer zeggen: 'waarom zouden wij meebetalen, dat doet Finland toch ook niet.

Finland heeft zich voorlopig voor ruim een miljard euro garant gesteld voor hulp aan Portugal. En geen hulp aan Portugal zou slecht nieuws zijn voor de Europese economie, en voor de positie van financieel wankele economieën als Spanje en Italië. Bovendien kunnen economisch-analisten het opvatten als duidelijke scheuren in de eurozone. En dat is niet goed voor de stabiliteit van de munt.

Grijze haren
De leider van de Echte Finnen, Timo Soini, zei gisteren: 'we zullen niet uit de EU of de eurozone stappen, maar het is duidelijk dat we de controlerende macht van Brussel niet verder kunnen uitbreiden.' Vandaag voegde hij eraan toe te verwachten dat de plannen voor de hulp aan Portugal zullen wijzigen. 'Natuurlijk zullen er dingen moeten veranderen.'

Die uitspraken zullen voor heel wat grijze haren in Brussel hebben gezorgd.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden