Hoe Trump een door Obama aangestelde topvrouw openlijk omarmt

Voor de verkiezingen was ze nog de helleveeg die met haar lage rentebeleid en opkoopprogramma de Amerikaanse economie naar de knoppen had geholpen. Nu was ze ineens zijn lievelingsduif.

Redactie
Janet Yellen. Beeld epa
Janet Yellen.Beeld epa

In een interview met de Amerikaanse krant The Wall Street Journal betuigde president Trump ineens zijn liefde voor Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse centrale banken, de Fed. Hij is zelfs bereid haar herbenoeming te overwegen als haar termijn op 3 februari volgend jaar afloopt. 'Het is nog vroeg. Maar ik mag haar en ik respecteer haar.'

Het is zijn volgende opvallende ommezwaai. 'Ik houd van een lagerentebeleid. Ik moet daarover een keer eerlijk zijn', aldus Trump. Vorig jaar tijdens de campagne zei hij nog dat hij haar zou vervangen zo gauw haar termijn eindigt in 2018 - alleen al vanwege het feit dat ze geen Republikein was. Yellen was verantwoordelijk voor een 'grote dikke en lelijke zeepbel', aldus de toekomstige president. 'Ze zou zich moeten schamen. Ze houdt zich bezig met politiek en laat zich voor het karretje van Obama spannen. Op die manier zet ze de economie op het verkeerde been.'

Vorige maand leek hij nog in aanvaring te komen met Yellen over de banengroei. De Fed denkt dat de doelstelling van volledige werkgelegenheid vrijwel is gehaald en dat de banengroei beperkt zal blijven tot hoogstens 100 duizend per maand. Trump wil echter elke maand 200 duizend nieuwe banen erbij, wat onvermijdelijk zal leiden tot inflatie.

In een interview met het blad Market Watch zei Sarah Binder, een hoogleraar politicologie aan de George Washington Universiteit dat Trump in principe een 'lagerentepersoon' was, ondanks zijn opmerkingen tijdens de campagne. Hij wil de economie stimuleren en daar passen geen haviken bij die uit angst voor inflatie al heel snel de rente willen verhogen. Yellen werd in oktober 2010 door Trumps voorganger Obama benoemd als opvolger van Ben Bernanke.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden