Hoe traumatisch was de grote crisis van 2009 voor u?

Onlangs probeerde ik mijn collega’s te onderhouden met een quiz. De vraag luidde: Is de wereldeconomie aan het krimpen of groeien?...

Nou, de vlag mag uit, de champagne mag knallen, want hoera: er valt dit jaar nog meer economische groei te noteren dan eerder al was voorspeld. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn eigen schatting onlangs opgekrikt: 4,6 procent is nu de verwachte groei van de wereldeconomie in 2010 (de Volkskrant, 9 juli).

Mijn collega’s zijn niet dom. (En als ze het wel waren, had ik het hier zeker niet wereldkundig gemaakt). Ze halen, net als u en ik, hun dagelijkse nieuwsvoorziening uit de krant en van de radio, televisie en internet. Waarom dan zo’n inschattingsfout? Simpel. Het is moeilijk te ontsnappen aan de eindeloze reeks verwijzingen naar de ‘economische crisis’, de ‘huidige financiële catastrofe’ en de ‘grootste Depressie sinds mensheugenis’, waarin we ons kennelijk bevinden.

Op zijn zachtst gezegd zijn dat grote woorden. Het is zeer waarschijnlijk dat u in uw hele leven slechts één jaar heeft gekend waarin de totale waarde van de wereldeconomie was gekrompen. Dat was 2009. En? Hoe vreselijk traumatisch was die gebeurtenis voor u? Gaat het weer een beetje?

Het nieuws van de terugkeer van de spectaculaire groei was ook in deze krant weggestopt, te midden van treurig stemmende berichten die het vermoeden van economische afbraak lijken te bevestigen: de ‘grote verslagenheid’ onder de werknemers van Organon die ontslag tegemoet zien, de stagnerende arbeidsmarkt voor hbo’ers, de negatieve gevolgen van de crisis voor goede doelen. Het bericht over het IMF-rapport telde elf zinnen, waarvan er drie gingen over de ‘beren op de weg’ waarvoor de auteurs terloops hadden gewaarschuwd wanneer overheden niet adequaat reageren op de schuldencrisis in de eurozone – een gebied waar overigens een groei van één procent wordt verwacht.

Maar laten we eens kijken naar de feiten, in plaats van de pessimistische prognoses. Japan – een van de weinige landen met twee opeenvolgende jaren van economische neergang – noteert een groei van 2,4 procent.

Rusland, dat vorig jaar nog een ongekende dip van 7,9 procent onderging, zit dit jaar weer netjes op 4,3 procent groei. Hoe langer je naar het lijstje van het IMF kijkt, hoe indrukwekkender het wordt. In Brazilië groeit de economie met 7,1 procent, in India met 9,4 procent en in China met 10,5 procent. Afrika, dat vreselijk armoedige continent van verval en verderf? Daar gaat het prima. Ze zitten nog net boven het wereldgemiddelde.

Economische groei heeft onze levens enorm verbeterd, met name in de afgelopen decennia. Het onomstotelijke feit dat deze trend zich doorzet – juist in de landen waar nog veel vooruitgang valt te boeken – is misschien wel het meest onderbelichte verhaal van het jaar. Maar laat u niet gek maken. We zijn weer op de juiste weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden