geldvraag

'Hoe schenk ik mijn geld dat vastzit in mijn woning?'

Een kinderloos echtpaar wil graag familie en vrienden helpen door geld te schenken. Later, want nu zit het geld nog vast in de eigen woning. Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, heeft advies over schenken met overwaarde.

Beeld thinkstock

Wim en Anne wonen prima in hun huis waar nog maar weinig hypotheek op rust. De woning heeft een flinke overwaarde. Zij willen familie en vrienden laten delen in de rijkdom, die vrijkomt als zij het huis verkopen en iets gaan huren of als zij overlijden. Maar hoe zit het dan met de schenkbelasting?

Jubelton
Vorige week kondigde minister Dijsselbloem van Financiën aan dat de vrijstelling van €100.000 voor de aankoop of verbouwing van een woning na 2014 echt afloopt. Er komt geen verlenging van de jubelton. Wie dit jaar dus niet kan schenken, moet iets anders verzinnen.

Schenken op papier kan een optie zijn. U schenkt een som, maar betaalt het geld niet uit en blijft het bedrag schuldig. U kunt er in de toekomst erfbelasting mee besparen. Er is een verschil tussen een schenking die uitkeert bij overlijden of als er een bepaalde voorwaarde wordt voldaan, bijvoorbeeld verhuizen. Bij een papieren schenking 'terzake des doods' is een notariële akte nodig om erfbelasting te besparen. Bij een schuldigerkenning van een geldbedrag onder andere voorwaarden is dat niet het geval. Deze vormen combineren is mogelijk. Er moet dan wel een notariële akte komen.

Vrijstellingsgrens
De schenking is belast, voor zover die uitkomt boven de vrijstellingsgrens. Die grens is voor kinderen 5229 euro per jaar en er geldt een grotere vrijstelling voor kinderen in de leeftijd 18 tot 40. Voor anderen is de vrijstelling 2092 euro per jaar.

Wim en Anne moeten ieder jaar 6 procent rente betalen over het bedrag dat zij schuldig zijn aan de ontvangers. De jaarlijkse rentebetaling is onbelast, maar de ontvangers moeten deze vordering wel opgeven in box 3. Ze betalen er dus 1,2 procent belasting over.

En nou praktisch. Stel dat Wim en Anne een nichtje 20 duizend euro willen schenken en ze doen dat op papier. Het nichtje moet dan 30 procent schenkingsbelasting betalen voor alles wat boven de vrijstelling van 2092 euro uitkomt. Dat is ruim 5000 euro en dus meer dan de 1200 euro rente die zij ontvangt van haar oom en tante. Later haalt ze dat weer in, want ze krijgt die rente ieder jaar.

Geen last
Voor Wim en Anne is het niet zo fijn om ieder jaar rente te betalen. Als ze toch geld overhouden, kunnen ze ook ieder jaar 1200 euro aan het nichtje betalen. Dan snoept de fiscus niet mee. Het nichtje heeft dan ook geen last van de extra heffing in box 3 vanwege haar vordering op Wim en Anne.

De gemakkelijkste oplossing voor neefjes, nichtjes en vrienden is ieder jaar een bedrag schenken en daarbij zoveel mogelijk binnen de vrijstelling te blijven. Gezien de vrijstelling is het gunstiger om tien jaar lang ieder jaar 2000 euro te schenken dan 20.000 in een keer. Kies desnoods voor vijf jaar lang 4000 euro per keer.

Wie nog meer schenkbelasting wil ontlopen, moet op zoek gaan naar een notaris of estate planner voor advies op maat.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Ook een vraag? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden