LOPEND VUUR

Hoe nieuws zich verspreidt: laatste kans voor Griekenland

Het nieuws: Geldschieters doen Griekenland een eindbod.
Wat opvalt: Journalisten houden vol dat er een eindbod is, ook al is het afgewezen en wordt er verder onderhandeld.

Pieter Hotse Smit
null Beeld de Designpolitie
Beeld de Designpolitie

Vrijdag 22 mei, De Volkskrant

Geen ultimatum, een 'raamakkoord'

Het aftellen voor Griekenland is begonnen, schrijft Brussel-correspondent Marc Peeperkorn in de Volkskrant. Om een bankroet te voorkomen zouden de andere eurolanden, de Europese Commissie en het IMF achter de schermen werken aan een 'raamakkoord' als laatste redmiddel. Het is bedoeld als 'druk- en hulpmiddel', zegt een ambtenaar tegen Peeperkorn, maar wordt niet als ultimatum gepresenteerd om de Grieken niet te schofferen.

Dinsdag 2 juni, Die Welt, The Wall Street Journal, NRC, The Financial Times, FD, Bloomberg

'Ultimatum' gesteld

Ruim een week later organiseert Merkel onverwacht een minitop in Berlijn om snel tot een overeenkomst te komen met Griekenland. Volgens Duitse kranten als Die Welt bereiden zij 'ein allerletztes Angebot' voor. Marcus Walker van The Wall Street Journal schrijft dat er een 'take it or leave it offer' in de maak is waarin alleen nog 'kleine veranderingen' mogelijk zijn. The Financial Times heeft bronnen die juist zeggen dat wordt gezocht naar een compromis.

Wat Merkels plan is, blijft onduidelijk, schrijft NRC Handelsblad 's middags. De krant haalt de tegenstrijdige berichten uit de internationale media aan. Het Financieele Dagblad voert anonieme bronnen op volgens wie er een 'ultimatum' is gesteld. Heeft het FD deze bronnen zelf gesproken? Nee, bij navraag blijkt bij het stuk te zijn weggevallen dat het is samengesteld op basis van die dag verschenen artikelen over Griekenland. Daaronder een bericht van persbureau Bloomberg dat melding maakt van anonieme bronnen.

Woensdag 3 juni, De Volkskrant, NRC Handelsblad

Eindbod was off the record

Peeperkorn schrijft in de Volkskrant dat Merkel en Hollande de Griekse premier Tsipras dinsdagavond onder druk zetten om het voorstel de komende dagen te accepteren. 'Doet hij dat niet, dan dreigt een failliet van zijn land, mogelijk gevolgd door een vertrek uit de eurozone.' En: 'Hoewel betrokken EU-ambtenaren niet over een ultimatum willen spreken, maken ze duidelijk dat er weinig meer kan worden veranderd aan het eindbod.' Waarom geen aanhalingstekens bij dat laatste woord? Peeperkorn: 'Aanhalingstekens gebruik ik voor citaten, dit was off the record'. De NRC gebruikt ook geen aanhalingstekens, maar is minder stellig: schuldeisers zouden een eindbod hebben gedaan.

Het Griekse tegenvoorstel van Tsipras is dan al als onvoldoende terzijde geschoven. Tsipras vliegt naar Brussel, waar het woensdagavond niet tot een akkoord komt.

Angela Merkel en Francois Hollande. Beeld afp
Angela Merkel en Francois Hollande.Beeld afp

Vrijdag 5 en zaterdag 6 juni, De Volkskrant, AD, NRC Handelsblad

'Term eindbod toch gerechtvaardigd'

Zowel de oppositie als politici van Tsipras' partij Syriza sabelden donderdag het eindbod van de eurolanden en het IMF neer, schrijft Peeperkorn. Het AD schrijft over het verworpen 'eindbod', tussen aanhalingstekens.

Dat doet NRC nu ook. 'Ik heb steeds zo veel mogelijk een slag om de arm proberen te houden', zegt Brussel-correspondent Stéphane Alonso. 'Het was vanaf het begin onduidelijk of er werkelijk sprake was van een eindbod of dat toch onderhandeld kon worden.'

Een dag later melden diverse kranten dat ook Tsipras het eindbod afwijst en dat de onderhandelingen doorgaan. Is iets wel een eindbod als er, nadat het is verworpen, gewoon verder wordt onderhandeld?

'In Europa is iets nooit echt een eindbod, toch vind ik het gebruik van de term gerechtvaardigd', zegt Peeperkorn. 'Je zag en ziet dat de geldschieters er nu echt een punt achter willen zetten. Aan het eindbod is ook niet veel veranderd sinds het vorige week werd gepresenteerd aan Griekenland. Ik verwacht voor 19 juni, als de Bondsdag op vakantie gaat, een akkoord.'

Maandag 8 juni tot woensdag 10 juni, The Wall Street Journal, RTLZ, de Volkskrant

'Duidelijk geen eindbiedingen'

Griekenland en zijn schuldeisers bespreken een verlenging van het financiële hulpprogramma tot maart 2016, schrijft The Wall Street Journaal.

Er was dus geen sprake van een take it or leave it offer, zoals de krant eerder schreef? 'Jawel', zegt Marcus Walker vanuit Athene. 'Dit staat los van de hervormingen die Griekenland moet doorvoeren van de geldschieters. Daar wordt sinds het eerste voorstel niet over onderhandeld, vandaar take it or leave it. Ik heb bewust nooit het woord 'ultimatum' gebruikt, want dat zou duiden op een strakke deadline en die is er niet.'

Minister Dijsselbloem zit een dag later bij RTLZ voor zijn wekelijks gesprek met politiek commentator Frits Wester. Die vraagt hem of berichten in de media kloppen dat hij als voorzitter van de Eurogroep de Grieken nog negen maanden uitstel zou willen geven tot maart 2016. Dijsselbloem: 'Ehm, nee. Dat is uiteindelijk aan de Eurogroep, maar het is ook niet aan de orde.' Over het voorstel van de geldschieters zegt Dijsselbloem nog: 'Wij hebben aangegeven hoe de einduitkomst zou kunnen zijn.'

Op basis van het stuk in de Wall Street Journal schrijft Yvonne Hofs een bericht voor de Volkskrant. Ze neemt de ontkenning van Dijsselbloem niet op in haar bericht, omdat hij volgens haar niet ontkent, maar 'er omheen kletst'. Hofs schrijft ook dat 'na de wederzijdse afwijzing van elkaars 'eindbiedingen' vorige week, Griekenland deze week met een nieuw tegenvoorstel moest komen'. Eindbiedingen tussen aanhalingstekens en in meervoud dus.

'Omdat het achteraf gezien duidelijk geen eindbiedingen waren', zegt Hofs. 'Een paar dagen later was het 'eindbod' van de trojka volgens een woordvoerder van Juncker ineens niet meer dan een 'goede basis voor discussie', terwijl de Europese Commissie nota bene een van de opstellers van het 'eindbod' was. Nogal ironisch, gezien de eerdere tamtam over dat eindbod. Ik schreef eindbiedingen in meervoud omdat Griekenland zijn tegenvoorstel ook presenteerde als het uiterste tot waar ze konden gaan.'

Vrijdag 12 juni, De Volkskrant

'Voor het te laat is'

'Tsipras moet uiterlijk eind volgende week een akkoord sluiten met zijn geldschieters, anders valt het doek voor het Griekse eurolidmaatschap', schrijft Peeperkorn. Volgens een EU-ambtenaar zou Juncker tegen Tsipras hebben gezegd: lees het eindbod van de crediteuren, kom eventueel met een paar solide wijzigingen en teken dan voor het te laat is.' Aanstaande donderdag komen de ministers van Financiën van de eurolanden opnieuw bij elkaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden