Hoe maak je een designtafel van de vloer van een gymzaal?

Allerhande stoffen en producten kunnen na gebruik een tweede leven krijgen. Zo kunnen oude houten gymvloeren omgebouwd worden tot designtafels. Dat voorkomt dat het hardhout op de stort belandt.

Gymzaalvloer Beeld
GymzaalvloerBeeld

Hardhout? Gymvloeren zijn toch van kunststof?

Tegenwoordig wel ja. Maar vroeger werden gymzaalvloeren gemaakt van Iroko-hout met een dikke laklaag erop. Bij renovatie worden de houten vloeren die er vaak al een paar decennia liggen vervangen door kunststof alternatieven. Die hebben minder onderhoud nodig. De houten vloeren worden er met een bulldozer uit gesloopt en meestal naar de stort gebracht. Zonde van dat mooie hout met die karakteristieke gymvloerlijnen erop, vond het Amsterdamse ontwerpbureau Planq.

Dus nu maken ze er tafels van?

Dat idee ontstond toen de drie oprichters van Planq in 2016 interieur moesten ontwerpen voor de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Het bureau werkt altijd met reststromen, en omdat deze opdracht voor de sportfaculteit was, kwamen ze al snel bij oude gymvloeren uit. Dat bleek een groot succes. Na de tafels voor de HvA verkocht het bedrijf nog dertig tafels in allerlei formaten. Binnenkort breiden ze het assortiment uit met koffietafels, krukjes en banken. De productie doen de ontwerpers niet helemaal zelf. Daarvoor werken ze samen met interieurbouwer The Set Company waar het ontwerpbureau bij is ingetrokken.

Een tafel van gymzaalvloer. Beeld
Een tafel van gymzaalvloer.Beeld

Hoe komen ze eigenlijk aan hun vloeren?

Ongeveer eens per maand krijgen ze een telefoontje dat ergens weer een vloer gesloopt gaat worden. 'In het wereldje weten ze dat wij die willen redden', zegt Planq-oprichter Joris Kortenhorst. Dat lukt niet altijd. 'Pas kreeg ik een belletje uit Maastricht. Dat is voor ons net te ver.' Voor de vloeren die Planq niet kan ophalen, probeert het bedrijf meestal wel een andere oplossing te vinden. Kortenhorst: 'Maar meestal kiest de gymzaal dan toch voor de makkelijke en goedkope manier: de bulldozer.' De opslag van Planq ligt nu vol met 1.500 vierkante meter vloer uit Volendam en Waalre. 'Daar kunnen we nog driehonderd tafels van maken.'

Heeft Planq ook al ideeën voor het hergebruik van kunststof gymvloeren?

Voorlopig zijn het nog vooral houten vloeren die bij renovatie uit de gymzalen worden gesloopt. 'De vloer in Volendam lag er al 40 jaar', zegt Kortenhorst. De omloopsnelheid van vloeren ligt dus niet heel hoog. Kortenhorst kent dan ook nog geen voorbeeld van kunststof gymvloeren die uit een zaal moesten. 'Ik heb zelfs geen idee of die vloeren er wel heelhuids uit komen.' Als blijkt dat dat kan, gaat Kortenhorst wel nadenken over een manier om ook die vloeren opnieuw te gebruiken. Toch zorgen de oude houten vloeren voor meer inspiratie. 'Die zijn toch een stuk sexyer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden