geldvraag studieschuld

Hoe los ik mijn studieschuld af?

Ik ben in 2007 afgestudeerd en heb nog 40 duizend euro studieschuld. Ik verdien als actrice te weinig om af te lossen. Wat gebeurt er als ik meer ga verdienen, ga samenwonen of een erfenis krijg?

Beeld anp

Er zijn diverse regels voor het aflossen van studieschulden, afhankelijk van wanneer u bent afgestudeerd. Sommigen afgestudeerden kunnen kiezen volgens welke regels ze aflossen. Dan krijgt u een brief waarin u die keuze geboden wordt. U heeft die brief niet gekregen, dus voor u gelden de oude aflosregels van voor 2009.

Bij de oude aflosregels kan het aflosbedrag oplopen tot een kwart van het jaarinkomen. Dat gebeurt bij een inkomen van twee keer modaal of meer (ongeveer 70 mille). Bij de aflosregels van 2012 of 2018 is het maximale aflosbedrag als percentage van het inkomen een stuk lager, maar die hebben andere nadelen.

Wat u niet heeft kunnen aflossen door een laag inkomen, wordt kwijtgescholden. U moet het bedrag van 40 mille in 15 jaar aflossen, te beginnen na een aanloopfase van twee volle kalenderjaren. Kwijtschelden is bij u mogelijk, want u heeft nog een flinke schuld en bent al 11 jaar geleden afgestudeerd.

Hoe werkt het? Als u in 2007 bent afgestudeerd, komt het jaar daarop de aflossing in beeld. De hoogte van de aflossing hangt af van het inkomen over 2008. Aangezien de belastingaanslag over dat jaar in het najaar van 2009 vaststaat, begint u pas in 2010 met aflossen. Het laatste jaar dat uw inkomen relevant is, is 2022.

U heeft dus nog vier jaar die ertoe doen. Als u meer gaat verdienen of gaat samenwonen met een partner, moet u de komende jaren flink dokken. De studiefinancieringsorganisatie Duo ziet samenwoners vaak als partners, zie www.duo.nl/partner. Het inkomen van een partner telt mee. Samenwonen met iemand die een hoog inkomen heeft, kan tot hoge aflossingsverplichtingen leiden. U betaalt mogelijk 40 mille in een paar jaar tijd.

U kunt het moment van samenwonen uitstellen. Bij de aflosregels van voor 2009 mag u het inkomen van de partner ook buiten beschouwing laten. Met dat laatste vergroot u de kans op kwijtschelding echter niet. Immers, de aflosperiode wordt een maand langer voor iedere maand dat u de partner erbuiten laat. Bij de aflosregels van 2012 of 2018 mag u het inkomen van de partner niet weglaten.

U heeft bij alle aflosregels de mogelijkheid om de aflossing vijf jaar lang te pauzeren. Dat hoeft geen aaneengesloten periode te zijn. Zo’n jokerjaar leidt wel tot verlenging van de aflosperiode.

Met vermogen of een erfenis houdt Duo geen rekening. Vermogen boven de vrijstelling van 30.000 euro telt wel mee voor het inkomen, waardoor het aflosbedrag hoger wordt.

Duo heeft een aantal filmpjes op de website staan met nadere uitleg, via www.duo.nl/webinar (kijk ook bij Archief). Ik had ze echt nodig om het goed te begrijpen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden