RubriekGroen of grijs - duurzaam kattenvoer

Hoe laat u óók uw kat duurzaam eten?

Er is tegenwoordig allerlei milieubewust kattenvoer. Maar eet uw kat zo duurzamer?

Biologisch kattenvoer van het merk Yarrah.

Wat zit er eigenlijk in kattenvoer?

Vooral vlees en/of vis en dierlijke bijproducten: de delen die overblijven na het slachten van vis en vlees, zoals orgaanvlees als hart, nieren en lever en vissenogen en -koppen. Alle ingrediënten voor katten- en hondenvoer zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie, dus theoretisch zouden wij dat allemaal best kunnen eten. Maar dat doen we niet, dus om verspilling tegen te gaan is het maar goed dat ze in diervoeding worden verwerkt, zegt Milieu Centraal.

Zo’n MSC- of ASC-keurmerk lijkt me prima.

Vis met MSC-keurmerk komt van duurzaam beheerde visserijen; ASC-vis is duurzaam gekweekt. Zo’n keurmerk staat alleen op blikvoer met vis, en niet op droge brokjes. En de vis in het blikje moet minstens 95 procent MSC- of ASC- gecertificeerd zijn. Maar vaak zit er maar een paar procent vis in zo’n blik en bestaat het leeuwendeel uit landbouw- en slachtresten, waar de certificering dus niet voor geldt.

En Beter Leven-sterren van de Dierenbescherming?

Het Beter Leven-sterrensysteem (één ster is het minimum, drie sterren het optimum aan diervriendelijkheid) garandeert een beter leven dan dieren in de gangbare vee-industrie hebben. In een verpakking diervoer met BL-keurmerk mag nooit meer dan 5 procent dierlijke ingrediënten zonder BL-keurmerk zitten.

Wat is nou het meest diervriendelijke kattenvoer?

Supermarkt-kattenvoer heeft hoogstens één ster. Maar in de online shop van de Dierenbescherming is kattendroogvoer van Best Life te vinden met drie Beter Leven-sterren. En u kunt natuurlijk biologisch voer kopen.

Biologisch kattenvoer?

Biologisch kattenvoer (bijvoorbeeld van Yarrah) heeft automatisch drie BL-sterren. Alle ingrediënten, ook de plantaardige, zijn biologisch, op wat vitamines en mineralen na. Voor bio-kattenvoer zijn nauwelijks antibiotica gebruikt, geen plofvlees en het voer van die dieren die erin zijn verwerkt is zonder kunstmest en chemische middelen geteeld.

Is kattenvoer met groente en graan niet duurzamer?

In principe zijn plantaardige ingrediënten duurzamer dan dierlijke, maar omdat in kattenvoer bijproducten zitten, is dat verschil vrij klein. Plantaardige toevoegingen zijn vaak ook bijproducten – zoals bietenpulp en cellulose – en leveren bijvoorbeeld extra vezels. Groente zit er vooral in omdat baasjes het gezond vinden; of het dat voor uw kat ook echt is, is twijfelachtig. Overigens kunnen katten zetmeel (bijvoorbeeld uit granen) wel degelijk verteren, zegt Guido Bosch, onderzoeker diervoeding bij Wageningen Universiteit.

Bestaat er geen plantaardig kattenvoer?

Jawel. Er is zelfs 100 procent plantaardig kattenvoer. Helaas zijn katten echte vleeseters: daarom is er bij veganistische voeding kans op tekorten. Wie moeite heeft met katten die vlees eten, kan beter konijnen of cavia’s nemen.

Wat moet u nou kopen?

Al het ‘complete’ kattenvoer dekt de voedingsbehoefte van uw kat. En omdat er restproducten in zitten, is het meeste kattenvoer relatief duurzaam. Het allerduurzaamst: geen kat. Maar dat is wel ongezellig.

Duurzaam kattenvoer

Prijs: bv. aluminium kuipjes à 100 g: biologische kippaté € 0,69; MSC-zalmpaté € 0,25; gevogeltepaté € 0,25.
Oordeel: Bio-kattenvoer/3 BL-sterren: *****; MSC/ASC, 1 BL-ster: ****; overig: ***
Verkrijgbaar: natuurwinkels, supermarkt, dierenwinkels, tuincentra, Dierenbescherming

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden