Weblog
'Hoe kun je op een normale manier je bankafschriften controleren?'
De laatste jaren stellen de banken de klant centraal. Wat is de klant daar wijzer van geworden? U heeft een week de tijd om uw mening te geven, via www.verteljebankdewaarheid.nl, schrijft Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids. En hij heeft zelf ook wel een suggestie.
De consument heeft de rekening betaald voor de kredietcrisis. Mensen moeten langer doorwerken, pensioenen zijn gedaald, de spaarrente is laag en de hypotheekrente is - relatief gezien - nog altijd hoog.
Dat is nog niet alles. We moeten ons gedrag veranderen. Wie een huis wil kopen, kan minder lenen en moet de lening bovendien verplicht aflossen. Lenen is onverantwoord, luidt de boodschap. Bovendien moeten we socialer worden. We leven in een participatiemaatschappij en worden geacht te zorgen voor buren en familie. Niet meer aankloppen bij de overheid.
Wordt onze bijdrage gewaardeerd? Financieel adviseur Rob Goedhart verbaast zich erover dat de banken nooit via een advertentie in de krant of op televisie hebben bedankt voor alle steun in de afgelopen jaren.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt wel dat banken veel doen. De Code Banken is vernieuwd, er zijn gedragsregels opgesteld voor bankmedewerkers en er komt zelfs een 'maatschappelijk statuut'. Via de website www.toekomstgerichtbankieren.nl wordt iedereen uitgenodigd om feedback te geven. 'Op die manier wil de sector een bijdrage leveren aan het vertrouwen dat de samenleving in banken stelt', aldus de NVB. De deadline is 9 mei 2014. U heeft dus nog een week de tijd.
De waarheid
Goedhart verwacht dat bijna niemand de website van de NVB bekijkt. Daarom heeft hij zelf maar een website gelanceerd, www.verteljebankdewaarheid.nl. Hij verzamelt hier reacties van consumenten, voegt ze bij elkaar en zal ze aan de NVB overhandigen. Hij wil dat er een groot onderzoek komt om uit te zoeken wat mensen nu eigenlijk van banken denken. Goedhart werkte vroeger voor de Consumentenbond en het Nibud, dus hij weet wel iets van actievoeren af.
Ik lever graag een praktische bijdrage. Een van mijn ergernissen is dat banken te weinig doen om onduidelijke afboekingen van mijn bankrekening te voorkomen. Als ik in een benzinestation onderweg naar België een broodje gezond afreken, staat in mijn internetbankierprogramma dat ik €2,95 betaald heb aan Bem BV. Een ritje door de Westerscheldetunnel wordt afgeschreven door Movenience. Hoe kun je dan als klant op een normale manier je bankafschrijvingen controleren?
Ik denk regelmatig dat ik belazerd ben. Een keer heb ik zelfs een klacht ingediend bij de bank, omdat ik een opname had gedaan uit een geldautomaat in Den Bosch. Ik woon in Amsterdam. De bank wilde mij eerst doorsturen naar de politie, maar ik kan zo nodig heel vasthoudend zijn. Uiteindelijk heeft de bank het voor mij uitgezocht. Het bleek dat de geldautomaat van mijn supermarkt in Amsterdam geregistreerd was in Den Bosch.
Bij het betaalmiddel iDeal geldt wel de afspraak dat het incasserende bedrijf moet zorgen voor een duidelijke naamsvermelding bij de afboeking. Dus waarom kan het bij andere afboekingen niet ook goed geregeld worden?
Is er iemand die luistert?
Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Ook een vraag?: geldvraag@volkskrant.nl