RubriekGroen of grijs

Hoe kun je milieuvriendelijk muggen verjagen?

Gekmakend, dat gezoem en die jeuk. Hoe kun je milieuvriendelijk muggen verjagen?

Een Aziatische tijgermugBeeld ANP

Vast geen deet smeren.

N, N-diethyl-meta-toluamide, bekend als deet, is het meest gebruikte antimuggenspul. Muggen kunnen jou door deet niet meer goed ruiken. Hoe hoger de concentratie, hoe langer het werkt.

Maar deet is toch giftig?

Deet wordt als ongevaarlijk voor mens en dier beschouwd. Het heeft ook een toelatingsnummer van het CTGB, het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden. Maar omdat deet gedeeltelijk wordt opgenomen door je huid zouden zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en baby’s geen deet mogen gebruiken. Deet kan ook ogen en slijmvliezen irriteren.

Is deet schadelijk voor het milieu?

Daar is heel weinig over bekend. In oppervlaktewater worden kleine hoeveelheden deet gevonden. Onlangs bleek uit een onderzoek door het programma Vroege Vogels dat dood gevonden zwaluwen landbouwgif, maar ook deet in hun bloed hadden: zwaluwen eten vooral muggen.

En natuurlijke citronella-olie?

Etherische oliën zoals citronella (citroengrasolie), kruidnagel- of lavendelolie hebben geen CTBG-toelating. Je kunt ze wel kopen, maar dan bijvoorbeeld als huidverzorgingsolie. Zulke etherische oliën verjagen muggen inderdaad, maar korter dan hoge concentraties deet. Kruidnagelolie lijkt het effectiefst.

Wat weten we eigenlijk van muggen?

1) Ze komen niet af op licht. 

2) In ons land zijn er zo’n 35 soorten steekmuggen. 

3) Sommige mensen worden inderdaad vaker gestoken dan andere. Lees hier alle andere weetjes.  

Maar er zijn toch natuurlijke insectensprays?

Klopt. In ‘natuurlijke’ anti-insectensprays, zoals Buzz away of Byebites zijn wel etherische oliën verwerkt, als ‘plantenolie’ of ‘natuurlijke ingrediënten’, zegt Milieu Centraal. Er zijn ook sprays met citriodol, op basis van eucalyptusolie. Dat werkt ongeveer even goed tegen muggen als deet en heeft een CTGB-toelating.

Is een spray beter dan een melk of stick?

Nee. Je sprayt de helft er namelijk naast.

Wat zit er in insectensprays en muggenstekkers?

Meestal de giftige (natuurlijke) stof pyretrine of een pyretroïde: de synthetische, sterkere versie van pyretrine. Pyretrines/pyretroïden hebben weliswaar een CTGB-toelating, maar zijn heel erg giftig voor alle insecten, waterdieren zoals vissen en amfibieën, vogels en reptielen.

Kan dat geen kwaad in mijn slaapkamer?

Niet voor volwassenen, maar wel voor kleine kinderen, zwangere vrouwen, vissen, vogels en sommige andere huisdieren: vooral katten zijn gevoelig voor pyretroïden. Dek je aquarium en terrarium af, houdt dieren en kinderen buiten de slaapkamer. Gebruik insectensprays met mate en op gerichte plekken.

Hoe schadelijk zijn pyretrines/pyretroïden voor het milieu?

Behoorlijk. Gebruik insectensprays niet buiten, want dan leggen ook vlinders, bijen en je goudvissen het loodje! Lege spuitbussen en vloeistofreservoirs moet je bij het chemisch afval weggooien.

Wat kan ik nou echt gifvrij doen tegen muggen?

Denk preventief. Leeg bakken of potten met stilstaand water – muggen-kraamkamers – regelmatig. Investeer in een hor in het slaapkamerraam of in een klamboe. En als ze eenmaal binnen zijn: gewoon doodslaan, eventueel met een elektrische ‘muggenracket’.

Prijs: bijvoorbeeld anti-muggenstekker € 8,-; Deet 20% spray, 60 ml, € 11,-

Oordeel: 
Sprays/stekkers: geen ster
Deet: **
Citriodol/kruidnagelolie e.d. ***
Horren: *****

Verkrijgbaar: drogisterijen, natuurwinkels

Video: Zo vliegt een mug na het steken - zonder dat je het voelt - héél voorzichtig weg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden