GeldvraagVerlenging rijbewijs 75+

Hoe krijg ik mijn rijbewijs vernieuwd bij het CBR?

Ik ben 75 jaar en moet mijn rijbewijs vernieuwen bij het CBR, maar dat bureau kampt met flinke vertraging. Hoe pak ik dit het beste aan?

Reinout van der Heijden
null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Wie zijn rijbewijs moet verlengen en de leeftijd van 75 jaar heeft bereikt, moet zich medisch laten keuren en een gezondheidsverklaring indienen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR blijkt veel mensen te duperen en zich daarbij niet aan de wettelijke regels te houden.

Er is een oplossing. Harry, een lezer van deze rubriek, stuurde mij onlangs een beschrijving van zijn odyssee met het CBR. Als hij in mei zijn medische keuring instuurt, krijgt hij bericht van het CBR dat hij acht weken moet wachten. Er gebeurt niets. Harry ontdekt dat het CBR ten onrechte de termijn van acht weken noemt. Volgens artikel 103 van het Reglement rijbewijs moet het CBR zijn aanvraag binnen vier weken afhandelen.

Op 9 oktober stuurt Harry een aangetekende brief waarin hij het CBR in gebreke stelt. Hij geeft de organisatie de wettelijk toegestane twee weken om over zijn aanvraag te beslissen. Als dat binnen die tijd niet geregeld is, brengt hij kosten in rekening. Dat kan hij doen omdat het CBR een overheidsinstelling is. Hij mag een dwangsom rekenen van 23 euro per dag, later oplopend naar 45 euro per dag met een maximum van 1.442 euro. Dat maximum is al na zes weken bereikt.

Een wonder geschiedde: ‘Binnen 48 uur kreeg ik een e-mail met de mededeling dat er iets in mijn berichtenbox stond’, schrijft Harry. ‘In dat bericht stond dat ik mijn rijbewijs kon verlengen. Misschien kan mijn ervaring andere lezers helpen.’

Bij dezen. Wie niet snel genoeg geholpen wordt door een overheidsinstelling, heeft de mogelijkheid een dwangsom te eisen. U kunt hiervoor het formulier ‘ingebrekestelling’ gebruiken, dat te downloaden is van rijksoverheid.nl. Als de instelling twee weken na ontvangst hiervan geen besluit heeft genomen, gaat de dwangsom automatisch lopen.

De termijn waarop de overheid moet reageren, varieert. Er is een overzicht te vinden bij de nationale ombudsman. U kunt ook contact opnemen met de ombudsman (0800-3355555).

Niet iedereen is zo assertief dat hij met een dwangsom dreigt. Dat wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat graag zo houden. Daarom komt er een speciale regeling voor 75-plussers die door het CBR niet snel genoeg geholpen zijn. Vanaf 1 december wordt hun rijbewijs met maximaal een jaar administratief verlengd, totdat het nieuwe rijbewijs is afgegeven. Deze verlenging heeft wel nadelen, want met zo’n document kunt u niet rijden in het buitenland. U kunt zich verder met een verlopen rijbewijs niet legitimeren in Nederland. U moet dus altijd een paspoort of een ID-kaart op zak hebben, ook als u met de trein gaat.

Deze regeling verhindert u niet om het CBR in gebreke te stellen en een dwangsom te eisen.

De Consumentenbond wil compensatie voor gedupeerde bestuurders. Het gaat om de extra kosten die zij gemaakt hebben, terwijl het rijbewijs buiten hun schuld om is verlopen. Zo’n 85.000 mensen zouden hiervoor in aanmerking komen.

Naschrift

In mijn column van vorige week over private lease schreef ik over 19 cent vergoeding per kilometer en 380 euro maandelijkse leaseprijs op basis van 20.000 kilometer per jaar. De leaseprijs is exclusief brandstof en die 19 cent inclusief. Dat had ik moeten melden.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden