GeldvraagHypotheken

Hoe krijg ik mijn hypotheek naar box 3?

Mijn hypotheek van 50 duizend euro levert geen renteaftrek meer op. Ik heb mijn hypotheekadviseur gevraagd de hypotheek naar box 3 over te hevelen, maar hij weigert zonder verdere toelichting. Wat nu?

Reinout van der Heijden
null Beeld Han Hoogerbrugge
Beeld Han Hoogerbrugge

Uw hypotheekadviseur is niet klantvriendelijk, maar een hypotheek verhuizen naar box 3 gaat inderdaad niet zo maar. Ik zal de andere lezers eerst uitleggen welke truc u bedacht heeft. Vervolgens bespreek ik of het mogelijk is wat u wil.

U heeft een berg spaargeld. De eerste 30.360 euro per belastingplichtige is vrij van belastingen. Over alles daarboven betaalt u ieder jaar vermogensheffing.

U heeft ook een woningschuld van 50 duizend euro. Daarover betaalt u 1.200 euro hypotheekrente, maar dat levert u geen aftrekpost meer op. U moet namelijk eerst het eigenwoningforfait verrekenen en dat is in uw geval 2.800 euro.

U denkt: als ik die hypotheekschuld naar box 3 verhuis, betaal ik minder vermogensheffing. En minder belasting betalen, dat wil iedereen wel.

Op zich is het niet moeilijk om voor elkaar te krijgen wat u wil. U schrapt gewoon de eigen woning in de belastingaangifte. De woning gaat dan van box 1 naar box 3. Maar daar krijgt u spijt van. De woning is veel meer waard dan de hypotheekschuld die erop rust. U heeft een overwaarde van 320.000 euro en daarover betaalt u jaarlijks 2.500 tot 4.400 euro vermogensheffing, afhankelijk van hoeveel vermogen u verder heeft.

Wat u zou willen is dat de waarde van de woning in box 1 blijft en de schuld verhuist naar box 3. Zulke box 3-hypotheken bestaan inderdaad, maar een bestaande hypotheek overzetten naar box 3 kan niet. Ook als u verhuist, blijft de nieuwe hypotheek in box 1. De enige manier om dit te doen, is door de hypotheek helemaal af te lossen. Als u een maand later voor dezelfde woning weer een aflossingsvrije hypotheek afsluit, lukt het. Nieuwe hypotheken die zijn afgesloten vanaf 2013, moeten verplicht afgelost worden. Lost u zo’n hypotheek niet af, dan belandt zij in box 3. De eigen woning blijft in box 1.

Er zitten ook nadelen aan deze truc. U betaalt flinke kosten voor advies en bemiddeling en de eigenhuistaks wordt hoger. De eigenhuistaks is een nieuwe belasting over de overwaarde van uw woning. Belast wordt het positieve verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare rente. In het eerste jaar 2019 is nog maar 3,3 procent van dit bedrag belast, maar dat wordt ieder jaar 3,3 procent meer. Als u de hypotheek naar box 3 heeft gekregen, heeft u geen aftrekbare rente meer. Er wordt dan een hoger bedrag met de eigenhuistaks belast.

Ingewikkeld? Zeker, maar dat komt omdat vrijwel alle belastingtrucs zwaar ontmoedigd worden. De trucs worden complexer en leveren steeds minder op. Uw hypotheekadviseur heeft gewoon geen zin in dit soort operaties.

Als u te veel spaargeld heeft, kunt u beter de hypotheek aflossen. Of uw kind helpen bij de aankoop van een huis.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden