economie geldvraag

Hoe kopen arm en rijk samen een huis?

Ik wil samen met mijn vriend een huis kopen voor 250.000 euro, maar ik kan met hulp van mijn ouders meer geld inbrengen. Ik breng 40.000 euro in en hij 10.000. Hoe ga ik daarmee om?

Sommige partners slagen erin hun geldzaken gescheiden te houden: zij dragen hun deel bij aan de huishoudpot en hebben hun eigen spaarrekening. Dat is moeilijk vol te houden als de verhouding vaster wordt. Wie samen een huis koopt en kinderen krijgt, ziet ­inkomsten en uitgaven steeds meer versmelten.

Als een van de twee minder gaat werken vanwege de kinderen, dan ga je dat toch niet verrekenen? Je deelt samen de verantwoordelijkheid en dan deel je ook het geld. Fiftyfifty.

Ook als beide partners nog wel een aparte spaar­rekening hebben, zou ik de kosten voor een eigen ­woning gewoon delen. Beiden betalen mee aan rente en aflossing en delen later de winst of het verlies als de woning ooit verkocht wordt.

U kunt wel rekening houden met de ongelijke ­inbreng bij de aankoop van de woning. Er zijn twee manieren om dat te doen. Het simpelste is de opbrengst van de ­woning te verdelen na aftrek van de ­ingelegde bedragen. U legt 40.000 euro in, uw vriend 10.000 en de ­woning kost 250.000 euro. Over 10 jaar wordt de woning verkocht voor 300.000 euro en is de hypotheek nog 150.000 euro. Er is namelijk 50.000 euro aan aflossing betaald. De overwaarde is dan 150.000 euro. U krijgt allebei uw eigen deel terug, plus de helft van de winst. U krijgt dan 90.000 euro en uw vriend 60.000.

Rendement verdelen

De tweede manier is: u kunt er ook voor kiezen het rendement te verdelen. U kijkt dan naar het verschil van de aankoopprijs (250.000 euro) en de verkoopprijs (300.000). Dan is een rendement van 20 procent. Voor uw inleg van 40.000 krijgt u dan 48.000 euro terug en uw vriend ontvangt 12.000. De resterende 90.000 euro deelt u in gelijke porties. U heeft dan na 10 jaar recht op 93.000 euro en uw vriend ontvangt 57.000.

De tweede variant lijkt op het eerste gezicht eerlijker. Maar het gaat fout als de woning verkocht wordt voor minder dan de aankoopprijs. Dan lijdt degene die het meest heeft ingelegd ook het meest verlies. Dat is niet heel rechtvaardig.

In veel relaties heeft een van de twee minder belangstelling voor cijfers en geld. En geen van beiden vindt het prettig om rekening te houden met het feit dat een relatie kan stuklopen en dat er dan geld verdeeld moet worden.

Toch is het goed de aankoop van een woning zakelijk te regelen. Dat is ook fijn voor de ouders die een bijdrage geven voor het kopen van de woning. De notaris kan het allemaal contractueel goed vastleggen. U hoeft alleen maar te zeggen hoe u het wilt regelen. Staat het eenmaal op papier, dan heeft u geen omkijken meer naar.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden