Economie Geldvraag

Hoe kom ik rond als alles duurder wordt?

Mijn pensioen stijgt niet, terwijl de dagelijkse boodschappen en de energierekening duurder worden. Heeft u tips?

Beeld Katja Poelwijk

U gaat er toch op vooruit, omdat u minder belasting gaat betalen. Hoe dat uitpakt, merkt u eind januari. Het lage btw-tarief gaat al begin januari omhoog, zodat u direct ziet dat bijvoorbeeld de boodschappen en de kapper duurder worden.

De maandelijkse energienota wordt meestal aan het einde van de maand afgeschreven. Sommige energiebedrijven willen vooruitbetaald worden en innen het bedrag al begin januari.

Het is moeilijk te zeggen hoe uw inkomen er in 2019 precies uit gaat zien. De AOW stijgt met twee tot drie tientjes per maand. De belastingtarieven dalen met 2,75 procent. Voor inkomens tot 20 mille stijgt het tarief met 0,1 procent en boven 68 mille daalt het met 0,2 procent. Daarnaast zijn er nog flinke veranderingen in de heffingskortingen. Voor iedere situatie zijn er weer andere kortingen: voor AOW’ers, werkenden en minstverdienende partners met een kind onder 12 jaar.

Er kunnen zich verrassingen voordoen. Zo stijgen de pensioenpremies voor veel werkenden, met name voor ambtenaren. Gepensioneerden die in het buitenland wonen, krijgen minder uitbetaald vanwege een technische aanpassing. Zij krijgen dat later weer gecompenseerd. Als ze daar niet op kunnen wachten, moeten ze een voorlopige teruggaaf over 2019 aanvragen.

Wacht totdat het inkomen over januari op uw bankrekening staat. Vergelijk dat bedrag met wat u ontving in december, ook als u normaal niet zo op de centen let. Dit jaar is het belangrijk om te noteren hoeveel u erbij krijgt, omdat andere uitgaven inderdaad ook stijgen.

Tips om geld te besparen kan iedereen verzinnen. Dat loopt van goedkopere (huis)merken kopen in de winkel of de stand-byknop van de televisie uitschakelen tot overstappen van energieleverancier. Denk ook aan rigoureuze maatregelen, zoals het verkopen van de auto. Probeer het eens met openbaar vervoer of incidenteel de taxi. Wie binnen drie jaar toch weer voor een eigen auto kiest, kan zijn oude schadevrije jaren weer gebruiken. Na drie jaar vervalt die korting op de autopremie.

Ook ingrijpend: bekijk een Belastinggids en lees de voor u relevante passages door. U hoeft geen specialist te zijn om er iets aan te hebben. Iedereen kan daar handige tips in vinden, bijvoorbeeld over aftrekposten voor diëten, reiskosten bij ziekte of scholing.

U kunt natuurlijk ook een belastingadviseur inschakelen, maar vraag hem na afloop van zijn advies wat hij precies heeft ingevuld. De volgende keer kunt u het dan misschien zelf. Ik heb datzelfde gedaan bij de slotenmaker die ik liet komen nadat een sleutel was afgebroken in het slot van mijn voordeur. Door erbij te blijven staan en goed op te letten, weet ik nu hoe ik het de volgende keer zelf moet doen.

Een loodgieter of automonteur zal ik nooit worden. Maar altijd als ik te maken krijg met een (dure) vakman, vraag ik: heeft u nog praktische tips? Het levert altijd wat op en ze vinden het nog leuk ook.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden