GELDVRAAG

Hoe kan ik mijn belastingaangifte controleren?

Ik heb in 2015 nagenoeg dezelfde financiële situatie als in 2014. Toch moet ik 2.500 euro meer belasting betalen. Hoe controleer ik mijn aangifte?

Beeld anp

Ik heb in 2015 nagenoeg dezelfde financiële situatie als in 2014. Toch moet ik 2.500 euro meer belasting betalen. Hoe controleer ik mijn aangifte?

Het aangifteprogramma is dit jaar veranderd. Het programma leidt de invuller bovendien zo snel mogelijk naar de uitgang ('opslaan en ondertekenen'). Ik kan me dus goed voorstellen dat u het gevoel heeft in een fuik te zwemmen waar geen uitweg meer uit mogelijk is.

Toch is het nog goed mogelijk om na het invullen van de cijfers de exacte berekeningen te zien. U kiest dan aan het einde van het invultraject voor 'opslaan en afsluiten'. Alles wat u heeft ingevuld, blijft dan behouden. Vervolgens kunt u bij de afzonderlijke onderdelen de berekeningen bekijken. U doet dat door bij 'overzicht belasting en premies' op uw naam te klikken en vervolgens op de regel waar u meer over wil weten. Daar staat een pijltje (>) voor.

Nog eenvoudiger is de aangifte bekijken in pdf-formaat. Linksonder in de aangifte staat het icoontje van een printer gevolgd door de woorden Afdrukken (pdf). Als u daar op klikt, verschijnt er een nieuw scherm. Hier krijgt u de keuze tussen het afdrukken van de hele aangifte of alleen het overzicht van de berekening. Kies voor de hele aangifte. U ziet dan eerst wat u heeft ingevuld en vervolgens is er een compleet overzicht van de berekening.

U kunt deze pdf uitprinten, maar u kunt hem ook openen en vervolgens opslaan. Dan kunt u hem na het uitloggen rustig op uw computer bekijken. Als de aangifte klopt, ondertekent u hem met de DigiD. Print hem daarna uit voor uw administratie. Handig voor volgend jaar.

Ontdekt u later nog een fout, dan kunt u de aangifte aanpassen en opnieuw indienen. Zolang de Belastingdienst nog geen aanslag heeft opgelegd, geldt de laatst ingediende aangifte. Ook als die na de deadline van 1 mei is ingestuurd. Controleer de aanslag in dat geval wel. Ook de Belastingdienst maakt fouten.

Wat als ik nou toch op een andere manier aangifte wil doen?

U kunt nog op papier aangifte doen. U belt dan de BelastingTelefoon (0800-0543) en vraagt om een P-formulier. Het is op papier lastiger om de meest optimale verdeling te krijgen tussen fiscale partners. Dit gaat beter online en het is ook veilig. Maar wel even wennen.

Zelf een vraag aan Reinout?: geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.