Hoe kan ik handig belasting verdelen met mijn partner?

Hoe verdeel ik in de aangifte de belasting met mijn partner? Corrigeert de fiscus dat als je het niet goed doet?

Beeld ANP

De Belastingdienst corrigeert de verdeling niet. De aangifte is weliswaar vooringevuld, maar nog niet automatisch. Belastingvoordeel moet u zelf regelen.

Tijdens de digitale aangifte komt u vanzelf het scherm Verdelen tegen. Daar is met bedragen te schuiven. Dat kan nu ook voor mensen die vorig jaar ondernemer waren. Na elke aanpassing is het resultaat te berekenen, want in het scherm verschijnt hoeveel u samen in totaal moet betalen. U mag elke post ook deels aan de ander toedelen. Probeer dat uit, want soms betaalt u juist op die manier het minste belasting.

Verdelen levert voordeel op als de partner met het meeste inkomen zichzelf de aftrekposten toerekent. Als een van de twee met AOW is, kan de aftrekpost soms beter naar degene die nog niet met AOW is. Die betaalt vaak een hoger belastingtarief.

U kunt ook de aftrekpost van de ander aan uzelf toerekenen. Bijvoorbeeld als die minder inkomen heeft, maar wel een aftrekpost voor studiekosten inbrengt. Als u ieder een eigen budget heeft, kunt u dit voordeel met elkaar verrekenen.

En wat als ik weinig aftrekposten of inkomen heb?

Komt de aanslag van een van de partners ongeveer op nul? Verdeel de posten dan zo dat de te betalen belasting voor diegene precies 45 euro is. Bij bedragen tot en met 45 euro legt de fiscus geen aanslag op. Dit geldt ook voor iemand zonder inkomen die heffingskorting ontvangt.

Een AOW'er die geen belasting betaalt, kan toch profiteren van het verdelen. De ouderenkorting van 1.042 euro blijft namelijk voor eenderde onbenut. Dit belastingvoordeel komt weer boven water als er met belastbaar vermogen geschoven wordt.

Verdelen is ook interessant voor de AOW'er met veel inkomen. Wie het inkomen beneden de grens van 35.770 euro krijgt, ziet de ouderenkorting toenemen van 152 naar 1.042euro. De ouderenkorting is een heffingskorting voor AOW'ers en die wordt volledig van de te betalen belasting afgetrokken.

Is de aangifte al de deur uit en wilt u toch eens naar de verdeling kijken? Het is geen probleem om de aangifte opnieuw in te vullen. Log in, klik op 'openen' bij de ingediende aangifte en pas hem aan. Dat kan zelfs als de aanslag al binnen is, tot zes weken na de verzenddatum op de aanslag.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Zelf een vraag aan Reinout?: geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden