Geldvraag Erfenis

Hoe kan ik de erfenis van mijn ouders het best besteden?

Ik heb dit jaar een flinke erfenis gekregen. Ik ben een alleenstaande ouder van 40 met een kind op de basisschool. Een koopwoning heb ik al. Hoe kan ik het geld het best investeren, zodat ik er ook later profijt van heb?

Beeld ANP

Wie veel spaargeld heeft, moet iets verzinnen. Geld op een spaarrekening levert nauwelijks rente op. Behalve als u binnenkort met vervroegd pensioen wil, kunt u meer doen dan sparen. U zit nog 25 jaar van uw pensioen af.

Bij investeren denkt u al snel aan projecten waar reclame mee wordt gemaakt, zoals beleggen of investeren in een recreatiewoning. Of u wil net als prins Bernhard junior pandjes kopen, opknappen en verhuren.

Zoek het liever dichter bij huis. U kunt een deel van de hypotheek aflossen of geld steken in het energiezuinig maken van uw woning. Sinds 2 september helpt de overheid met subsidie, via de website rvo.nl/seeh. Er zitten wel voorwaarden aan: de huiseigenaar moet de woning zelf bewonen en minimaal twee verbeteringen doen zoals muurisolatie of dubbelglas. U kunt ook eerst een adviesrapport laten opstellen. Daarvoor krijgt u ook subsidie, als u tenminste daarna twee isolatiemaatregelen doorvoert.

Klinkt ingewikkeld? Ja, maar dat zijn overheidssubsidies nu eenmaal. Het is bepaald geen kant-en-klare brochure van een vakantiepark dat veel belooft en alle complicaties verzwijgt. Het levert meer op als je ergens je best voor doet.

Ook lucratief is investeren in zonnepanelen op uw eigen dak of via de postcoderoosregeling op een dak in uw woonwijk. Meer informatie over de postcoderoosregeling staat op hieropgewekt.nl, al is daar nog niet te vinden dat de regeling onlangs is verlengd tot 2021.

Het energiezuinig maken van de eigen woning is een goede investering die zich terugbetaalt via de lagere stookkosten. Ook stijgt de waarde van de woning. Hoe beter het energielabel van de woning, hoe meer u voor de woning krijgt als u die later verkoopt.

U kunt ook overwegen te verhuizen naar een nieuwbouwwoning. Die is al aangepast aan de nieuwe duurzaamheidseisen en zuinig in stookkosten. U heeft dan wel tijdelijk twee woningen, want u verkoopt de oude pas als de nieuwe is opgeleverd. Hierbij komt uw spaargeld goed van pas, want daarmee kunt u de aanbetalingen en de overbruggingshypotheek financieren.

Beleggen is ook een optie voor u. Het duurt nog lang voordat uw kind gaat studeren en uzelf met pensioen kunt. Als de beurzen een tijdje in zwaar weer zitten, maakt u dat later wel weer goed.

Het is wel goed om te weten dat de overheid investeerders vanaf 2022 zwaarder gaat belasten. Wie meer vermogen heeft dan de drempel van ruim 30 duizend euro (voor partners het dubbele), gaat vermogensheffing betalen over het totale vermogen. De drempel wordt voor deze groep vervangen door een heffingskorting van 400 euro, terwijl de belasting over investeringen in effecten of vastgoed ruim 1,75 procent per jaar wordt.

De overheid moedigt u dus ook aan het geld aan uw woning te besteden. Bij beleggen wordt u ingedeeld in de categorie investeerders. Zij moeten serieus belasting afdragen. Dat is een vast percentage, ongeacht de hoogte van de winst.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden