GeldvraagSpaargeld

Hoe kan ik best van mijn spaargeld profiteren?

Na de verkoop van onze woning hebben we 100 duizend euro spaargeld om ons pensioen aan te vullen en te gaan genieten. De spaarrente is heel laag. Kunnen we met de bank onderhandelen voor een hogere rente?

Reinout van der Heijden
null Beeld ANP
Beeld ANP

Nee, banken onderhandelen niet. Ze hebben uw geld helemaal niet nodig. Spaarders blijven hun bank trouw, ook al geven ING en ABN Amro momenteel maar 0,03 procent rente en Rabobank 0,05 procent per jaar. Ons bankenstelsel werkt bovendien zo dat banken meer geld kunnen uitlenen dan ze bezitten.

De grote banken geven niet of nauwelijks meer rente als u het spaargeld langer vastzet. Voor een deposito van vijf jaar geven ING en ABN 0,05 en Rabobank 0,15 procent rente per jaar. Bij SNS is de spaarrente hoger, maar de depositorente is ook schamel.

Wie wil sparen, moet niet bij zijn huisbank zijn. Er zijn genoeg banken waar u wel welkom bent. Neem Leaseplanbank, dat het geld gebruikt voor leaseauto’s die geleverd worden aan zakelijke en particuliere klanten. Leaseplan geeft zijn klanten een betere rente: 0,35 procent per jaar voor een gewone spaarrekening en 1,05 procent per jaar voor een deposito van vijf jaar vast. Andere voordelige spaarbanken zijn NIBC Direct, Argenta en Bigbank. De laatste twee vallen niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Het rentevoordeel tikt aan. Uw spaargeld bij ING vastzetten levert u na vijf jaar 250 euro op, bij Leaseplanbank 5.350 euro. Dat is een weekendje Brussel versus een mooie reis door de Verenigde Staten.

In de praktijk is het voordeel minder groot. U kunt namelijk niet al uw spaargeld vastzetten, want u heeft elk jaar een deel nodig om uw inkomen aan te vullen.

In uw geval is sparen volgens de dakpanmethode het best. U verdeelt uw spaargeld in vijf delen en opent vijf depositorekeningen: voor 1, 2, 3, 4 en 5 jaar vast. Voor een jaar vast krijgt u bij Leaseplanbank 0,65 procent rente. Elk jaar langer levert 0,1 procentpunt meer rente op. De gemiddelde rente is dan 0,85 procent.

Ik noem het de dakpanmethode omdat de deposito’s elkaar overlappen. Zo komt altijd een deel van uw spaargeld binnenkort weer beschikbaar, terwijl u toch een goed rendement behaalt. Na een jaar valt het eerste deposito vrij. Een deel daarvan gebruikt u als extra inkomen, de rest zet u voor vijf jaar vast tegen de dan geldende rente. Als de rente de komende jaren stijgt, profiteert u daar met uw nieuwe inleg ook van. Ik zou spaargeld niet langer dan vijf jaar vastzetten, omdat de rente historisch gezien laag is.

U kunt u geld ook op andere manieren investeren: door te gaan beleggen of iemand een hypotheek voor zijn eigen woning te verstrekken. U loopt dan meer risico en moet zich goed informeren. Doe het bijvoorbeeld met het geld van een van uw vijf oorspronkelijke ‘dakpannen’. Dan blijft u nog grotendeels een spaarder.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden