Hoe is de Staatsloterij te manipuleren?

In de Volkskrant zeggen vandaag diverse oud-medewerkers van het Griekse bedrijf Intralot - dat sinds 2010 de systemen van de Staatsloterij beheert - dat het voor personeel van het bedrijf mogelijk is te sjoemelen met de uitslag van de grootste loterij van Nederland. Of er echt sprake is van vals spel, is niet bekend. Op wat voor manier zouden de medewerkers van Intralot Griekenland de trekking kunnen manipuleren? Een scenario volgens ex-werknemers.

Veel mensen kopen aan het eind van het jaar Oudejaarsloten van de Staatsloterij in de hoop de hoofdprijs in de wacht te slepen.Beeld anp

Medewerkers van Intralot Griekenland hebben volledige toegang tot het bestand met de lotnummers. Ze kunnen cijferreeksen aanpassen, verwijderen en toevoegen. Voor de eigenaar van een verwijderd lotnummer zal het lijken alsof er geen prijs op is gevallen. Dat het lotnummer uitgesloten is van deelname wordt niet opgemerkt.

Ook de medewerkers van Intralot in Nederland, personeel van de Staatsloterij en de notaris merken niets op. Er wordt geen logbestand bijgehouden voor de Griekse medewerkers. Als zij aanpassingen doen aan het bestand met loten wordt daar geen verslag van bijgehouden.

Het bedrag dat de Staatsloterij aan prijzen uitkeert wordt bepaald op basis van het ingelegde geld. Het verwijderen van loten uit het bestand verandert niets aan de prijzenpot. Het prijzengeld blijft even hoog, maar het aantal kanshebbers neemt af. De Grieken kunnen op deze wijze de kans vergroten dat er prijzen op de eigen loten vallen.

Ingewijden vertellen dat de Griekse medewerkers niet zomaar het gros van de loten uit het bestand kunnen verwijderen. De Staatsloterij heeft de beschikking over historische gegevens zoals de maandelijkse verkoop van loten en de regionale verdeling van prijzen. Een grote afname in verkochte loten of een grote verschuiving in de regio's waar de prijzen vallen zal de Staatsloterij opvallen.

Vervangen door nieuwe
De Griekse medewerkers zijn in staat om verwijderde loten te vervangen door nieuwe. Zo kunnen de medewerkers het aantal loten in het bestand op peil houden zonder dat de Staatsloterij iets opvalt. Door niet teveel van de loten te manipuleren zal de Staatsloterij geen grote verschuiving opmerken.

Bijkomend voordeel is dat de vervangende, nieuwe, loten niet daadwerkelijk aangekocht hoeven te worden. De Staatsloterij heeft haar inkomsten immers al binnen. Het hoofdkantoor van Intralot in Griekenland beschikt volgens ingewijden over een Nederlandse printer van loten. Dat is hetzelfde soort printer waar de lokale sigarenboer over beschikt.

Door een procent van de loten te vervangen zouden de Grieken jaarlijks 1% van de prijzenpot kunnen ontvangen: 6 miljoen euro. Niemand die het op zou vallen.

Lees hier het nieuwsverhaal over de mogelijke fraude

Meer over dit onderwerp in de Volkskrant van vandaag: De schatkamer van de Staatsloterij zit niet op slot. Of lees dit achtergrondartikel via Blendle.

Heeft u informatie die u naar aanleiding van dit stuk wilt delen met de verslaggevers? Mail dan naar onderzoek@volkskrant.nl of reageer anoniem via www.publeaks.nl.


Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden