Hoe help ik mijn honkvaste ouders?

Wekelijks beantwoordt Reinout van der Heijden geldvragen van lezers.

null Beeld anp
Beeld anp

Mijn ouders willen niet verhuizen, ook al is hun woning niet zo geschikt voor ouderen. Hoe kan ik hen overtuigen?

Misschien helpt het om de ouders apart van elkaar te spreken. Als een van de twee ervan overtuigd raakt dat verhuizen beter is, laat de ander misschien na een tijdje zijn weerstand varen.

Een alternatief is de huidige woning geschikt te maken voor bewoning op hogere leeftijd. Vroeger leverde een noodzakelijke aanpassing in de woning een aftrekpost voor de belastingen op. Die is enkele jaren geleden geschrapt. Nu moet je voor hulp bij de gemeente aankloppen. Er zijn via dat loket twee opties: financiering via de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de blijverslening.

Wie gebruik wil maken van de Wmo, maakt een afspraak met de gemeente voor een 'keukentafelgesprek'. Dat kan thuis gevoerd worden of op het gemeentehuis. Zie voor meer informatie en tips ouderenwegwijs.nl; klik op 'Eigen huis met aanpassingen'.

Gemeenten zijn soms wat bemoeizuchtig. Als de woningaanpassingen te duur worden, dringen zij aan op verhuizen. Ze vragen ook een eigen bijdrage voor de Wmo. Een betaalbaar alternatief is de blijverslening, maar de meeste gemeenten bieden dit nog niet aan. Check de website van de gemeente en svn.nl.

De blijverslening is een annuïteitenhypotheek die verplicht moet worden afgelost, maar bij sommige gemeenten is ook een persoonlijke lening mogelijk. Voor zo'n lening mag je niet ouder zijn dan 75 jaar.

Als een van beide ouders overlijdt, wordt helpen nog lastiger. Een echtpaar heeft vaak de taken verdeeld, zodat ineens degene wegvalt die altijd de zaken regelde of juist degene die het initiatief nam op sociaal gebied.

Wat als verhuizen niet lukt?

Sluit uw ouders aan op de digitale wereld. Als ze de pc niet willen gebruiken, kan de tablet uitkomst bieden. Met een tablet is alles op afstand te regelen. U kunt dagelijks met hen skypen. Als er een brief of rekening binnenkomt, kunnen ze die via Skype met u delen. Een foto hiervan maken met de tablet en die opsturen is zo gebeurd.

Verder kunnen de ouders u en uw broers of zussen machtigen voor de bankzaken. U kunt dan voor hen internetbankieren. Ook handig om boodschappen te doen en te betalen via iDeal. Ze worden gewoon bij uw ouders thuisbezorgd.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden