Hoe gezond zijn groentespreads?

Eet Wijzer

Groentespreads in pot zijn het nieuwe hartige broodbeleg. Hoe gezond en duurzaam zijn ze?

Zonnatura groentespread.

Je bedoelt sandwichspread?

Naast de bekende sandwichspreads van Heinz verschijnen er steeds meer verschillende groentespreads in de supermarkt, bijvoorbeeld van biomerken Zonnatura en Tartex, van het hippe merk Mr Kitchen en zelfs van Blue Band.

Zijn ze allemaal even gezond?

In principe zijn groenten uit pot of blik even gezond als verse groenten. Maar het percentage groenten varieert nogal: bij Zonnatura is dat meer dan 65%, bij Heinz maar 33%, de rest zit er tussenin. De Blue Band-spreads zijn meer zoet broodbeleg, vooral bedoeld voor kinderen. Ze bevatten veel gedroogd fruit, met bijvoorbeeld banaan of appelpulp. Ingemaakt en gedroogd fruit is juist minder gezond dan vers. In de spreads van Mr Kitchen en Blue Band zitten ook peulvruchten. Zonnatura en Tartex bevatten zonnebloempitten.

Is dat gezond?

Peulvruchten en noten zijn goed voor je, maar of de hoeveelheid in zo'n potje veel uitmaakt, is twijfelachtig. Bijna alle spreads bevatten bindmiddelen, specerijen, olie en zout. Alleen de biospreads (Zonnatura en Tartex) bevatten geen conserveermiddelen.

Toch moet je alle spreads in de koelkast bewaren, anders gaan ze snel schimmelen. Maar voor 'gezond' moeten we naar andere zaken kijken.

Zoals?

Het suiker-, zout- en vetgehalte bijvoorbeeld, en hoeveel calorieën je op je brood smeert. Zo zit er zo'n 15% suiker in Heinz tomaat-lenteui-spread en circa 12% in Blue Band spreads: best veel, maar minder dan zoet broodbeleg. De andere spreads bevatten veel minder suiker.

En vet, zout en calorieën?

Voor een belegde boterham heb je zo'n 20 gram spread - ongeveer een eetlepel - nodig. Groentespreads bevatten vooral gezond, onverzadigd vet. In Mr Kitchen zit geen olie maar sojayoghurt, wat zorgt voor maar 4,4 % vet en rond de 20 kcal per boterhambeleg. Blue Band en Zonnatura bevatten allebei rond de 18% vet en 45 kcal, Tartex is vetkampioen met 37,5% vet en 78 kcal. Alleen in Heinz-sandwichspreads zit meer dan 1% zout.

Zijn groentespreads beter dan ander hartig broodbeleg?

Vleeswaren en kaas bevatten meestal meer calorieën, meer zout en veel ongezond, verzadigd vet. In groentespreads zitten nauwelijks eiwitten, maar die krijgen we genoeg binnen. Bovendien hebben kaas en vlees een hoge klimaatbelasting.

Dus toch groentespread eten?

Beter dan veel ander broodbeleg. Maar nog gezonder, duurzamer en goedkoper: plakjes vers fruit of groente, zoals banaan, aardbei, tomaat of komkommer.

Meer over