Hoe gebruik ik mijn ontslagvergoeding?
© THINKSTOCK

Hoe gebruik ik mijn ontslagvergoeding?

Geldvraag

Ik word binnenkort ontslagen en krijgt dan een ontslagvergoeding uitgekeerd. Nu kom ik erachter dat ik daar belasting over moet betalen. Wat doe ik met die vergoeding?

Inderdaad, sinds 2014 bestaat er geen regeling meer om de ontslagvergoeding belastingvrij weg te zetten in een zogenoemde stamrecht. Het geld wordt sindsdien altijd ineens uitgekeerd in het jaar van ontslag en daarover betaalt u inkomstenbelasting.

Iedereen die ergens twee jaar of langer gewerkt heeft, heeft recht op een transitievergoeding. Transitie betekent overgang en het verwijst naar de tijdelijke periode tussen ontslag en nieuw werk. Het geld is bedoeld om bijscholing van te betalen of een eigen bedrijf op te richten. De WW is om van te leven, dus de vergoeding hoeft niet te worden verrekend met de WW.

Er zijn wel wat mogelijkheden om uw oprotpremie - want dat is het - handig te besteden

Er zijn toch nog wel wat mogelijkheden om uw oprotpremie - want dat is het - handig te besteden. Wie het geld gebruikt om een opleiding te betalen, kan de kosten daarvan bij de volgende belastingaangifte opvoeren als aftrekpost. De eerste 250 euro is niet aftrekbaar. Als uw partner meer verdient, mag die ook het bedrag aftrekken. Fiscale partners mogen deze aftrekpost van elkaar overnemen.

De kosten voor het oprichten van een eigen bedrijf kunnen later ook worden verrekend, zodra de onderneming inkomsten begint op te leveren. Want zo werkt het bij elk bedrijf. U betaalt alleen belasting over de inkomsten, na aftrek van kosten en investeringen of afschrijvingen.

Wie vertrekt bij een werkgever met een pensioenregeling, kan de ontslagvergoeding ook voor pensioen gebruiken

Wie vertrekt bij een werkgever met een pensioenregeling, kan de ontslagvergoeding ook voor pensioen gebruiken. U kunt voor de duur van de WW-uitkering vaak aangesloten blijven bij het pensioenfonds, als u zelf de premie betaalt. Soms wil de werkgever ook premie blijven betalen. U kunt daarover onderhandelen voor het ontslag. Een ondernemer kan zelfs tot tien jaar aangesloten blijven bij zijn pensioenfonds.

Bij het pensioenfonds blijven kan voordelig zijn, vooral voor 45-plussers. Oudere werknemers betalen vaak dezelfde premie als jongeren, maar bouwen minder lang op. Voor jongeren is pensioen opbouwen via banksparen ook een optie. Daar moet je wel wat moeite voor doen.

Wie verwacht snel werk te vinden, kan de ontslagvergoeding ook uitgeven

Vroeger konden 40-plussers met een WW-uitkering gebruikmaken van de regeling van stichting Financiering Voortzetting Pensioenverzekering (FVP). Ouderdoms- en partnerpensioen werd dan (deels) gratis voortgezet. De FVP-regeling bestaat niet meer. Nu zijn de partners via het pensioenfonds nog wel verzekerd van een partnerpensioen, zolang de WW duurt.

Wie verwacht snel werk te vinden, kan de ontslagvergoeding ook uitgeven. Er gaat dan wel 40 procent belasting af en voor zover het jaarinkomen hoger is dan 67 mille zelfs 52 procent. Het is extra geld. Is de oude werkgever toch nog ergens goed voor geweest.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl