Update

Hoe een (mogelijke) misstap van één man heel Europa aantast

Hoe kan het dat het lot van financieel Europa in handen lijkt te liggen van één man? Sinds de arrestatie van IMF-topman Strauss-Kahn daalt de euro in waarde en zien alle betrokkenen bij de oplossing van de Europese schuldencrisis lijkbleek.

Beeld afp

De 62-jarige Fransman blijkt gewoonweg zeer invloedrijk als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat was hij al vóór zijn arrestatie wegens mogelijke verkrachting en aanranding van een kamermeisje in New York, maar zijn positie is dat - hoe cru - nu helemaal.

Timing
Economieverslaggever Peter de Waard van de Volkskrant: 'De timing van zijn komst, in 2007, is hier van belang. Door de kredietcrisis werd het IMF ineens weer belangrijk. En dat kwam omdat de G20 het lot van de wereldeconomie na de val van zakenbank Lehman Brothers in 2008 in handen van het IMF legde.'

Het IMF met Strauss-Kahn dus nog maar net aan het hoofd, moest een diepe financiële depressie voorkomen. 'Dus ineens kwam de baas van het IMF weer heel vaak in beeld en werd hij overal in betrokken', verklaart De Waard.

Dat deed hij goed, weet ook Ariejan Korteweg, Volkskrantcorrespondent in Frankrijk. 'Zo'n baan als baas van het IMF draait om geloofwaardigheid. Strauss-Kahn had als minister van Financiën in Frankrijk een mooie staat van dienst opgebouwd. Ook in Europa lag hij heel goed. Hij was een man met gezag, waardoor hij doorbraken kon forceren waar een ander wellicht niet zou slagen'.

Uitstraling
Een andere verklaring voor zijn grote invloed ligt volgens De Waard in zijn charisma: 'Hij spreekt voor een Fransman goed Engels, heeft uitstraling en staat nooit in de schaduw van andere wereldleiders als Obama, Sarkozy of Merkel.'

Strauss-Kahn zou vandaag in Brussel aanwezig moeten zijn bij overleg over de schulden van Portugal en Griekenland. Het IMF heeft weliswaar voor nu Nemat Shafik, vicedirecteur-generaal voor Europa, naar voren geschoven als vervangster, maar analisten betwijfelen of dit de paniek op de financiële markten kan bezweren. 'Hij is ongetwijfeld te vervangen', denkt Korteweg toch ook. 'Maar dat neemt niet weg dat Strauss-Kahn een mooie staat van dienst heeft en de functie nieuw aanzien gaf.'

Het vertrouwen in Strauss-Kahn was groot. Te groot, wellicht.

Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden