Hoe duurzaam is een friteuse zonder olie?

Ze zijn enorm populair: friteuses met hete lucht in plaats van hete olie. Maar zijn ze duurzamer dan de gewone frituurpan?

null Beeld
Beeld

Hoe werken zulke hetelucht-friteuses eigenlijk?

De bekendste heteluchtfrituurpan is de Philips Airfryer. Volgens Philips vergelijkbaar met een heteluchtoven, maar met een betere luchtcirculatie en efficiënter in energiegebruik doordat de inhoud kleiner is dan een gemiddelde heteluchtoven.

Hoe zit het met het elektriciteitsgebruik?

Volgens Milieu Centraal is het energiegebruik van een elektrische friteuse laag: minder dan 10,2 kWh per jaar bij gemiddeld 12 uur frituren. Voor de Airfryer zijn zulke gebruikscijfers er (nog) niet. Maar waar het eigenlijk om gaat, is de hoeveelheid energie die nodig is om dezelfde hoeveelheid friet te bakken.

Prijs friteuse: ca. euro 30,-
Prijs Airfryer: euro 179,-
Oordeel friteuse: *
Oordeel Airfryer: **
Verkrijgbaar: Blokker, elektronicazaken

Verschilt dat veel?

Volgens Philips gebruikt een Airfryer circa 0,75 kWh voor het bakken van 1 kilo patat en een gewone frituurpan circa 0,80 kWh. In een test van de Consumentenbond was dit respectievelijk 0,74 kWh en 0,66 kWh, een beter resultaat voor de frituurpan. Daarom heeft uw Groen of Grijs-team het ook nog getest, met dank aan Michiel van Esch voor zijn Airfryer XL.

En wat kwam daar uit?

We hebben twee keer 750 gram diepvriesfriet gebakken, in de Airfryer zonder toevoeging van olie en in een spiksplinternieuwe elektrische frituurpan met 3 liter olie. De Airfryer was na 3 minuten voorverwarmd: de friteuse deed daar 10 minuten over. Het bakken van de Airfryerfriet duurde 14 minuten (200 graden Celcius), exclusief het halverwege omschudden. De oliefriet is in drie porties gebakken (175 graden), omdat we maar 100 gram diepvriesfriet per liter olie mochten gebruiken. We waren ruim 21 minuten aan het frituren. In totaal kostte het bakken van 750 gram in de Airfryer 0,47 kWh en in de frituurpan 0,60 kWh. Omgerekend naar een kilo friet komt de Airfryer er iets beter uit, hoewel we de voorverwarmtijd niet apart hebben gemeten. Maar het energiegebruik ontloopt elkaar weinig.

Dus voor het milieu maakt olie of hete lucht niet uit?

Voor het energieverbruik niet zo veel, maar voor het milieu wel. Het gebruik van olie draagt namelijk voor ruim 28 procent bij aan de CO2-uitstoot van diepvriesfriet, veel meer dan de elektriciteit die nodig is voor het bakken (17 procent), zegt milieu-adviesbureau Blonk Consultants. Frituurolie bestaat meestal uit zonnebloem- en palmolie. De productie van olie kost vooral kunstmest, ruimte en energie: het transport verbruikt fossiele brandstoffen. Zonnebloemen hebben een heel lage opbrengst per hectare. Palmolieproductie in onder andere Indonesië is verantwoordelijk voor ontbossing en methaanuitstoot. Behoorlijk milieubelastend, zelfs als de olie meermalen wordt gebruikt en daarna dient als biodiesel. De Airfryer is dus milieuvriendelijker, maar gekookte aardappels eten is nog beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden