Hoe de werkloosheid door andere definitie opeens 2 procent daalt

Goed nieuws op komst: op 1 januari 2015 daalt de werkloosheid spectaculair. Nu is nog ruim 9 procent van de beroepsbevolking werkloos, begin volgend jaar zal dat zo'n 7 procent zijn.  Maar dat is niet het zo gewenste gevolg van een aantrekkende arbeidsmarkt, maar slechts het resultaat van de verandering van de definitie van werkloosheid. Belangrijkste aanleiding is de verhoging van de AOW-leeftijd.

Gijs Herderscheê
Nu is nog ruim 9 procent van de beroepsbevolking werkloos, begin volgend jaar zal dat zo'n 7 procent zijn. Beeld anp
Nu is nog ruim 9 procent van de beroepsbevolking werkloos, begin volgend jaar zal dat zo'n 7 procent zijn.Beeld anp

Dit heeft minister Asscher van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer geschreven. Nu hanteren Nederlandse instellingen nog twee verschillende definities om het werkloosheidspercentage te berekenen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek en uitkeringsinstantie UWV hanteren een nationale definitie.

Het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank gebruiken daarentegen een internationaal gebruikelijke definitie. De twee definities leveren verschillende percentages op. Dat leidt volgens Asscher tot 'onnodige verwarring in het politieke debat en in de publiciteit'. 'Die verwarring zorgt voor miscommunicatie en ergernis bij burgers, politici en beleidsmakers.'

Betekenisvolle verschillen
Het gaat om kleine, maar betekenisvolle verschillen tussen de twee definities. De belangrijkste is de beroepsbevolking. De Nederlandse definitie bakent de beroepsbevolking af van 15 jaar tot en met 64. De internationale ziet de beroepsbevolking van 15 tot en met 74 jaar.

Volgens de nationale definitie moet iemand minimaal 12 uur per week beschikbaar zijn voor werk, terwijl dat in de internationale definitie minimaal een uur is. Het gevolg is dat de werkzame beroepsbevolking volgens de internationale definitie veel groter is dan volgens de nationale definitie. Dat scheelt bijna een miljoen mensen.

De verschillende definities van werkloosheid leiden volgens Asscher tot 'onnodige verwarring in het politieke debat en in de publiciteit'. Beeld anp
De verschillende definities van werkloosheid leiden volgens Asscher tot 'onnodige verwarring in het politieke debat en in de publiciteit'.Beeld anp

Tegelijk zijn volgens de internationale definitie minder mensen werkloos dan volgens de nationale definitie. Mensen met een baan van minder dan 12 uur per week die een baan langer dan 12 uur zoeken, zijn volgens de nationale definitie werkloos, maar niet volgens de internationale definitie. Dat scheelt zo'n 43 duizend werklozen.

Verhoging AOW-leeftijd
Nederland schrapt nu de nationale definitie. Behalve het voorkomen van verwarring door de verschillende percentages, is vooral de verhoging van de AOW-leeftijd de aanleiding. De beroepsbevolking geldt tot 65 jaar, terwijl de AOW-leeftijd stapsgewijs verhoogd wordt tot 67 jaar in 2021 en vervolgens wordt gekoppeld aan de stijgende levensverwachting. Dat zou een jaarlijkse aanpassing van de nationale definitie vergen. Daar ziet het kabinet nu vanaf en schrapt de nationale definitie. Bijkomend voordeel is dat het werkloosheidspercentage op 1 januari 2015 fors daalt.

Uitkeringsinstantie UWV. Beeld anp
Uitkeringsinstantie UWV.Beeld anp
Een werkzoekende kijkt op internet naar vacatures. Beeld anp
Een werkzoekende kijkt op internet naar vacatures.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden