Hoe de gehaktkruidenmix de klapper werd van het Oranje Fonds

De Silvo Gehaktkruidenmix stond mede aan de basis van wat vorig jaar werd aangeduid als 'mogelijk de grootste enkelvoudige schenking in de geschiedenis van de Nederlandse filantropie'. Het Oranje Fonds was de gelukkige ontvanger van in een klap 51 miljoen euro, het grootste deel van het vermogen van de Rotterdamse stichting Neyenburgh.

Zakje gehaktkruidenmix van Silvo.

Die gulle stichting werd in 1950 opgericht door de Rotterdamse ondernemer Cor van Sillevoldt junior (1882-1971). Zijn grootvader begon in 1833 met een bedrijfje in bakkerijgrondstoffen. Die onderneming groeide in anderhalve eeuw tot het bekende Silvo, importeurs, verpakkers en handelaren in kruiden, specerijen en rijst. Bekendste wapenfeit: de introductie in 1983 van het naar verluidt eerste kant en klare kruidenmengsel voor een specifiek gerecht, de Silvo Gehaktkruidenmix voor de perfecte Hollandse gehaktbal.

De jurist Van Sillevoldt was kinderloos en bracht zijn vermogen onder in Neyenburgh, een fonds ten algemene nutte. Volgens het boek Rotterdamse juristen uit vijf eeuwen vernoemde Van Sillevoldt het fonds naar zijn landhuis in Wassenaar. De stichting kreeg de volledige eigendom van zijn florende firma Silvo. Het bedrijf werd ruim tien jaar geleden verkocht. De 'rijst' ging grotendeels naar de Franse Marbour Group. De kruiden en specerijen gingen naar het Amerikaanse McCormick. De opbrengst vloeide naar de stichting. Die kon op dat moment bogen op een vermogen van 75 miljoen euro.

De stichting kweet zich ijverig van haar missie, het ondersteunen van 'initiatieven ten behoeve van zorgbehoevende ouderen en andere kwetsbare personen in de samenleving'. De uitvoering van de goede werken werd niet zelf ter hand genomen, maar uitbesteed.

Het Oranje Fonds wil 'betrokkenheid in de samenleving' bevorderen en werd opgericht ter gelegenheid van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Beeld getty

Hogere eisen ANBI

In 2006 werd bekendgemaakt dat het Oranje Fonds daarvoor jaarlijks 700 duizend euro zou krijgen en voorlopig de belangrijkste begunstigde zou zijn. Dat fonds wil 'betrokkenheid in de samenleving' bevorderen en werd opgericht ter gelegenheid van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.

Tien jaar later werd besloten het vermogen van Neyenburgh grotendeels uit te keren aan het Oranje Fonds, waar het werd ondergebracht in een fonds op naam. Deze 'pot met geld' zal in de geest van wijlen Van Sillevoldt junior door het Oranje Fonds worden besteed. Neyenburgh hield nog wel wat geld over. Dat wordt beheerd en besteed in samenwerking met een ander fonds uit de Rotterdamse ondernemerskring, de Stichting Bevordering van Volkskracht, opgericht door de cargadoorsfamilie Burger.

De belangrijkste reden van de vlucht naar het Oranje Fonds was volgens de stichting de steeds hogere eisen van de Belastingdienst aan Algemeen Nut Beogende instellingen (ANBI's). Die juridische status die ook kleeft aan de stichting Nyenburgh stelt de instellingen vrij van het betalen van erf- en schenkbelasting. Donateurs kunnen giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Bij die verworvenheden horen voor de instellingen ook verplichtingen, zoals gedetailleerde financiële verslaglegging en publicatie van de beloning van het bestuur.

Meer lezen over goede doelen

Een dagje mee met de KNRM: een goed verhaal trekt meer donateurs dan de collectebus
De goede doelen profiteren van het gunstige economische tij. Maar het werven van geldschieters vraagt nieuwe strategieën. De KNRM biedt nu 'ervaringen'. (+)

822 miljoen voor 25 grootste goede doelen, 13 procent meer dan het jaar ervoor
Goede doelen profiteren flink van het gunstig economisch tij. De opbrengsten uit donaties en vooral nalatenschappen zijn in 2016 met 13 procent gegroeid. In totaal haalden de 25 grootste filantropische instellingen vorig jaar 822 miljoen euro binnen uit eigen fondsenwerving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden