Hoe banken klanten verleiden om hun vakantiegeld te stallen

Banken doen dit jaar iets meer moeite u te verleiden uw vakantiegeld bij hen te stallen. Als lokkertjes dienen mokken, tijdschriften of cash. Of, ook niet te versmaden: hogere rente.

Yvonne Hofs
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De jaarlijkse geldregen is weer aanstaande. Veel Nederlanders kijken reikhalzend uit naar het eind van deze maand, omdat dan het vakantiegeld wordt overgemaakt. Ruim driekwart van de Nederlanders krijgt zijn vakantiegeld in mei. Circa 15 procent krijgt het in juni. De banksaldi van Nederlandse huishoudens nemen vlak voor de zomer in één klap met zo'n 6 procent toe, ongeveer 25 miljard euro.

Nederlanders gebruiken de bonus van 8 procent van het bruto jaarloon voor verschillende doeleinden, maar het meeste gaat inderdaad op aan de vakantie. Ongeveer de helft van de Nederlanders begebruikt het extraatje om de vakantie te betalen, blijkt uit enquêtes. Dat vooral jongeren (onder de 30) en gezinnen met kinderen het vakantiegeld aan vakantie besteden, zoals vorig jaar naar voren kwam uit een enquête van Moneyou, is goed verklaarbaar: veel jongeren hoeven nog geen hypotheek af te lossen en met kinderen op vakantie gaan is meestal duurder dan zonder.

Een andere populaire bestemming voor het geld is de woning. Volgens de Vereniging Eigen Huis steekt een op de drie huiseigenaren ten minste deels het geld in een verbouwing, een nieuwe keuken, in onderhoud of een extra aflossing op de hypotheek.

Dit jaar kunnen ook autodealers extra omzet verwachten in de zomermaanden, blijkt uit een recent onderzoek van Q&A Research. Ruim 3 procent van de ondervraagden gaf aan het vakantiegeld te besteden aan een nieuwe auto. Vorig jaar was dat 1,9 procent . Daarnaast stopt 7,9 procent het geld in de huishoudpot (tegen 6,1 procent in 2013) en wil ruim 14 procent van de Nederlanders de extra salarisstorting dit jaar benutten voor het wegwerken van schulden.

Spaaractie
De op één na populairste bestemming (na vakantie) voor het extra geld is het spaarvarken. Volgens Q&A Research zet ruim 37 procent van de Nederlanders het vakantiegeld op een spaarrekening. In de enquête van Vakantie.nl zei zelfs 42 procent van de respondenten het te zullen oppotten.

De Nederlandse banken zien natuurlijk graag dat u uw vakantiegeld aan hen toevertrouwt. Elk jaar houdt een groot aantal banken en verzekeraars daarom een spaaractie rond de uitkering van het vakantiegeld. Vroeger werden daarbij iPads uitgedeeld, maar de laatste jaren zijn de banken kariger met hun lokkertjes.

ABN Amro verloot tot en met 30 juni wekelijks 1.000 euro onder spaarders die in die week 1.000 euro op een ABN Amro-spaarrekening bijschrijven. ABN Amro is de enige die spaarders beloont met cash, maar een prijs winnen is niet gegarandeerd.

Spaarders die op safe willen spelen kunnen onder meer terecht bij ING. Klanten die voor 14 juli 500 euro op een ING-spaarrekening storten krijgen een tijdschriftenbon, die goed is voor een kort abonnement (meestal twee nummers) op een tijdschrift of dagblad naar keuze. Vorig jaar trakteerde ING vakantiegeldspaarders op een bioscoopbon, het jaar ervoor op een oranje badhanddoek. 'We hebben dit jaar onderzocht wat mensen leuk vinden om te krijgen en daar kwamen dus die tijdschriften uit', zegt een ING-woordvoerster.

Zwitserleven pakt uit met een cadeaubon van 25 euro voor de Bijenkorf-webwinkel en spaarders van Regiobank kunnen een set 'zomerse mokken' tegemoetzien. Opvallend is de actie van ASN Bank. De bank met een duurzaam profiel probeerde de voorgaande jaren spaarders te lokken met een actie die geld opleverde voor een goed doel. Blijkbaar zijn de ASN-spaarders minder altruïstisch dan gedacht, want dit jaar geeft ASN de spaarder zelf een cadeau, namelijk een Groene Vakantiegids.

In stilte

Ook opvallend is dat sommige spaarbanken aan hun vakantiegeldactie weinig ruchtbaarheid geven. Moneyou en ASR hebben bestaande klanten per e-mail op hun actie geattendeerd, maar op hun websites is niets over deze acties terug te vinden. ASR-klanten kunnen een T-shirt met Blijdorp-mascotte Olli krijgen en Moneyou geeft vakantiegeldspaarders tijdelijk 0,2 procent extra rente.

De Rabobank en SNS Bank doen niets speciaals om vakantiegeld aan te trekken. De Rabo hield voor het laatst in 2011 een spaaractie met dit doel. SNS zag er vorig jaar voor het eerst van af, omdat de bank zo'n actie vlak na de nationalisatie niet passend vond. Ook dit jaar laat de bank verstek gaan. Een woordvoerder: 'Wij hebben gemerkt dat mensen meer zitten te wachten op een goede spaarrente dan op cadeautjes.' Inderdaad wegen mokken en een T-shirt niet op tegen de baten van een hogere rente.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden