Reconstructie

Hoe 'Apple van de das' strop voor Rabo werd

De oprichters van Cravatta Pelliano staan vandaag in de rechtbank tegenover hun vroegere financier. Rabobank eist een ton terug van de jonge ondernemers waarmee de bank zich eerder graag afficheerde. Waar ging het mis?

Beeld anp

In een tijd dat krediet niet voorradig was, ging Rabobank Rotterdam een lening aan met een risicovolle, maar nationaal bekende startup. De bank plaatste Cravatta Pelliano, een webwinkel voor Italiaanse stropdassen, al na een half jaar bij de afdeling Bijzonder Beheer. Het jonge bedrijf ging failliet. De bank eist nu terugbetaling van de ton aan borgstelling van de ondernemers. Vandaag dient de rechtszaak. De advocaat van het bedrijf ziet de zaak als een testcase voor andere startups.

Terwijl de gemiddelde bakker of schoenenzaak moeite heeft aan krediet te komen, leende Rabobank Rotterdam eind 2012 een bedrag van 360 duizend euro aan twee jonge ondernemers. Steijn Pelle (26) en Bernd Damme (25) hadden toen al enig succes en wisten zich vooral heel handig in de kijker te spelen bij Jan en alleman in medialand. Ook mochten ze, trots als een pauw, met Koning Willem-Alexander en Prinses Máxima op de foto als de Nederlandse versies van Mark Zuckerberg en Steve Jobs.

De twee zeggen een soort voorkeursbehandeling te hebben gekregen. Het Rabobank-filiaal, een van de grotere in Nederland, zou bij hoge uitzondering het durfkapitaal 'verpakken' in een regulier bedrijfskrediet. De medewerker wist dat hun avontuur riskanter was dan een reguliere geldlening aan de bakker om de hoek, zegt hun advocaat Philip de Roos. 'Ze kregen de lening toch, maar in ruil kwamen ze overeen dat ze daarvoor wel reclame moesten maken voor de Rabobank. De bank wilde zich met de jongens afficheren als een innovatieve en ondernemende bank.'

Ondernemende types

De ondernemende types doken op in items van RTL Boulevard, Hart van Nederland en andere programma's. Ze wisten presentator Matthijs van Nieuwkerk zover te krijgen hun exclusieve dassen, rond de 80 euro per stuk, tijdens uitzendingen van De Wereld Draait Door te dragen. 'De media zetten hen op een voetstuk als voorbeelden van jong ondernemerschap', zegt De Roos.

De creatieve geesten verkochten ook maatpakken, vanaf 400 euro. 'Voorafgaande deed de bank onderzoek. Het was toen al duidelijk dat de startup eerst verlies zou draaien om pas na lange tijd hoge winst te gaan generen. Dat hoort bij een startup.' Het was een idee van de bank zelf om de jongeren geld te verstrekken, aldus de startupadvocaat. 'Op dat moment waren ze heel hot en meerdere partijen wilden investeren.'

Pelle en Damme doken onder meer op in magazines van de Rabobank en promootten de bank bij 7 Ditches, een tv-kanaal op het internet. Ook was Damme jurylid en spreker tijdens The Next Entrepreneur, een door MKB-Nederland en de Rabobank gesponsord ondernemersevenement. Daarnaast kregen de bankmedewerkers korting op de dassen. 'Dit soort extra zaken zijn ongebruikelijk bij een krediet', aldus De Roos.

Valse start

Na ondertekening van het contract in oktober ontstonden er al snel problemen, waardoor de plannen in duigen vielen. De ondernemers kregen zes weken later dan gepland toegang tot het krediet, zegt De Roos. Door de 'valse start' kwamen direct allerlei gemaakte afspraken met producenten en winkeliers in de knel en liepen ze tijdens de kerstdagen omzet mis.

Cravatta Pelliano kon de omzetverwachtingen niet waarmaken. Per maand verkochten ze zo'n 10 duizend euro aan producten, terwijl ze 11 duizend euro moesten aflossen. Aanvankelijk waren de gesprekken met de medewerker positief en betrokken en kregen ze zelfs extra krediet. 'Succes met jullie salespitch dit weekend', zegt de medewerker in een e-mail.

Volgens de ondernemers veranderde de toon zonder duidelijke reden en kwamen ze in de zomer van 2013 bij Bijzonder Beheer, de ziekenboeg van de bank, terecht. De Rabobank eiste extra zekerheden, bovenop de eerder afgegeven garanties van Pelle en Damme van ieder 50 duizend euro. Bijna de hele lening was opgegaan aan voorraden en aan andere kosten, zoals hun salarissen.

Uit de door de Volkskrant ingeziene correspondentie blijkt dat de twee ondernemers zelfs met oud-ABN Amro bankier Wilco Jiskoot, éminence grise van het zakenbankieren, op de proppen wisten te komen. De topbankier adviseerde de medewerker van Bijzonder Beheer de jongens respijt te geven.

De Rabobank gaf gehoor aan het verzoek van Jiskoot. De startup kreeg zo'n twee weken extra tijd om nieuwe investeerders aan te trekken, een exercitie die hopeloos bleek. 'In mei van dat jaar waren de twee ondernemers nog aantrekkelijk voor de investeerders, maar toen ze eenmaal bij Bijzonder Beheer zaten hadden ze een vlekje', zegt De Roos.

De vraag blijft of een bank überhaupt lokaal spaargeld in een riskante startup had moeten stoppen. De Roos: 'In dit geval geldt zeker het gezegde: schoenmaker blijf bij je leest.' De Rabobank wil geen commentaar geven. 'De bank gaat niet in op individuele zaken', aldus Rabobank-advocaat Christiaan Groenewoud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden