Hoe activistische aandeelhouders op Akzo jagen

Of Akzo nou wordt verschalkt door PPG of zelfstandig blijft, voor activistische aandeelhouders als Elliott Management is de buit al binnen. Op jacht in vier stappen.

CEO Ton Buchner en CFO Maelys Castella van Akzo Nobel geven een toelichting op de eerste kwartaalcijfers. Beeld anp

Stap 1 Spot de prooi

'Hyena's', noemt minister Dijsselbloem van Financiën ze, de buitenlandse partijen die het gemunt hebben op Nederlandse bedrijven als Unilever en Akzo. De Amerikaanse miljardair Paul Singer heeft in zijn lange carrière wel ergere kwalificaties naar zijn hoofd geslingerd gekregen. Met zijn hedgefonds Elliott Management volgt hij een geijkte strategie. Die begint met het spotten van een geschikte prooi. Dat kan een bijna-failliet land als Argentinië zijn, waarvan Singer in de jaren negentig voor een zachte prijs staatsobligaties kocht. Of een ondergewaardeerd bedrijf. Eerder overkwam het Nederlandse multinationals als Stork, Philips en DSM. Nu is Akzo aan de beurt. Sinds december behoort Elliott Management tot de grootste aandeelhouders van het concern.

Stap 2 Besluip hem

In een presentatie zegt het hedgefonds dat het aanvankelijk hoopte om Akzo, 'door een constructieve en private dialoog met het management', te overtuigen haar chemische tak af te stoten. De geschiedenis leert dat het daar zelden bij blijft. Een geliefd middel van activistische aandeelhouders om de druk op te voeren is 'de brief'. ABN Amro ontving er een in februari 2007 van The Children's Investment (TCI). Het hedgefonds met de vriendelijke naam noemde het rendement van de bank 'verschrikkelijk slecht'. Amper een half jaar later was ABN Amro in drieën verscheurd.

Ook Elliott Management klom vorig week in de pen. Het eist een buitengewone aandeelhoudersvergadering en het vertrek van president-commissaris Antony Burgmans. Daar blijft het niet bij. Elliott heeft een speciale actiewebsite opgetuigd (valuecreationatakzo.com) met op de homepage een snoezige hond. Akzo laat niet alleen haar aandeelhouders in de steek, zo luidt de bijbehorende boodschap, maar ook haar werknemers en andere belanghebbenden.

Stap 3 optrekken met de jager

Sinds maart beschikt Elliott over een machtige bondgenoot. Vanaf het eerste overnamebod van PPG lijken de twee samen op te trekken. Een vorige week per ongeluk uitgelekte, interne mail suggereert zelfs dat sprake is van een een-tweetje. Gordon Singer, de zoon van Elliott-oprichter Paul Singer, vraagt daarin een medewerker PPG te bellen, 'en ze laten weten dat wij het verzoek hebben verstuurd voor een buitengewone aandeelhoudersvergadering en dat dit het juiste moment kan zijn voor PPG om een stap te zetten'.

Akzo beschuldigde de activistische aandeelhouder direct van het delen van 'koersgevoelige informatie' met PPG. De zaak is gemeld bij toezichthouder AFM. PPG ontkent in alle toonaarden.

Stap 4 Smullen maar

Voor PPG kan de jachtpartij op een mislukking uitlopen. Boze beleggers als Elliott Management lijken hoe dan ook te winnen. Om Dijsselbloems hyena's op afstand te houden, werpt het concern ze namelijk het ene na het andere bot toe. De langverwachte strategiewijziging die Akzo gisteren presenteerde, leest als een menukaart vol lekkers. Het gewone dividend gaat omhoog met 50 procent. Later dit jaar wordt een superdividend van 1 miljard euro uitgedeeld. En ook de opbrengst van de verkoop van de chemietak zal grotendeels ten goede komen aan de aandeelhouders, belooft Akzo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden