Hock Tan grijpt kans, Ron Clemmer vist mogelijk naast het net

De winnaar & verliezer van de week

Hock Tan, directeur van Broadcom. Foto ap

Winnaar: 'Dansen naar de pijpen van Donald Trump'

Broadcom versus Qualcomm zou als titel van een virtuele strip in de haute finance niet misstaan. Broadcom, chipmaker nummer drie in de wereld, wil voor 105 miljard euro concurrent Qualcomm, chipmaker nummer zes, overnemen. Het is de grootste overname in de ict-sector ooit. En qua financiële suspense een echte Trumpiaanse thriller.

Broadcombaas Hock Tan kondigde het megabod maandag aan, een paar dagen nadat hij samen met president Trump op het Witte Huis had bekendgemaakt dat Broadcom zijn hoofdkantoor van Singapore terug naar de VS zal halen. Trump keek vergenoegd, want hij wil Amerikaanse bedrijven weer terug naar de States halen door de vennootschapsbelasting te verlagen.

Zowel Broadcom als Qualcomm is gespecialiseerd in chips voor mobiele telefoons die worden geleverd aan Apple en Samsung. Ze halen hun inkomsten vooral uit de licenties. Het grote verschil is dat Broadcom een fijne relatie heeft met het machtige Apple, terwijl Qualcomm continu met Apple in rechtszalen over de hoogte van de licentiekosten ruziet. Het zou Apple zelfs als klant kunnen verliezen.

Het bod lijkt qua timing dan ook een strategische meesterzet van Tan. En nu hij met Broadcom terugkeert naar de VS kan de overname vast niet om redenen van nationale veiligheid worden verboden.

Verliezer: 'Idioot hoge premie voor overname'

Voor één man zit er een persoonlijke keerzijde aan het bod dat Broadcom heeft uitgebracht op Qualcomm.

Rick Clemmer, de baas van chipfabrikant NXP in Eindhoven - de voormalige chipdivisie van Philips - dreigt een douceurtje van 391 miljoen euro mis te lopen. Vorig jaar kondigde Qualcomm aan het bedrijf in Eindhoven over te nemen voor 43 miljard euro. Als grootaandeelhouder zou Clemmer hier bijna 400 miljoen euro mee verdienen, wat tot grote maatschappelijke verontwaardiging leidde en door Dijsselbloem een idioot hoog bedrag werd genoemd.

NXP-baas Rick Clemmer. Foto getty

De overname is alleen nog altijd geen feit. Het is inmiddels een stroperig proces geworden. Opstandige aandeelhouders, waaronder AkzoNobellastpak Elliott, vinden het overnamebod te laag. En de mededingingsautoriteiten kunnen ook maar geen knopen doorhakken. Inmiddels ligt de koers van NXP al lang boven het bod.

Broadcom zal als eigenaar van Qualcomm het bod alvast niet verhogen. Indien het Nederlandse bedrijf voor de afgesproken prijs meekomt, is dat goed.

Mocht dat niet het geval zijn, dan vindt Hock Tan het ook goed. Dan houdt hij de 43 miljard die Qualcomm wilde betalen voor NXP lekker in zijn eigen zak. Dat vindt Clemmer niet leuk. Die wil die overname zo snel mogelijk doorzetten. Uiteraard in het belang van zijn bedrijf.