Historische krimp van westerse economie

Westerse economieën zullen volgend jaar voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog krimpen. Dat voorspelt het Internationale Monetaire Fonds (IMF).

Van onze verslaggever Robert Giebels

De sombere vooruitzichten van het IMF werden donderdag gedeeld door beurshandelaren in Europa en de VS. Overal daalden de aandelenbeurzen met recordpercentages van 5 tot 7 procent, zoals in Amsterdam.

Renteverlagingen
De beurzen negeerden daarmee de renteverlagingen van de centrale banken van Europa, Groot-Brittannië en Zwitserland. Vooral de Bank of England verraste de financiële wereld, door de rente in één keer met 1,5 procent te verlagen tot 3 procent, het laagst sinds 1955. De Europese Centrale Bank verlaagde de rente met een half procent naar 3,25. De Zwitserse rente daalde naar 2 procent.

Plotselinge en ongebruikelijk grote renteverlagingen wakkeren volgens sommige economen alleen maar het gevoel aan dat er iets fundamenteel mis is met een economie. Terwijl een lagere rente de economie moet stimuleren. En daarin moeten regeringen volgens het IMF het voortouw nemen. Alleen door meer te besteden, verminderen overheden de gevolgen van de recessie, die overigens volgens het Fonds onvermijdelijk is.

De grootste economieën van de EU, Duitland, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn bezig met dergelijke Keynesiaanse plannen. De Duitse regering hoopt met 50 miljard euro circa 1 miljoen banen te redden. Frankrijk investeert 175 miljard euro in onderwijs, wegen, het leger en de energiesector. De Britse regering-Brown overweegt een vergelijkbaar plan.

Alarm
Een maand geleden schetste het IMF een gunstiger beeld van de wereldeconomie. Het Fonds slaat nu alarm, omdat op 15 november wereldleiders elkaar in Washington treffen om maatregelen te nemen tegen het verder escaleren van de kredietcrisis.

Vooral over de VS is het IMF in korte tijd veel somberder geworden. Die economie krimpt in 2009 met 0,7 procent, waar het IMF kort geleden nog een groei van 0,1 procent voorspelde. De verklaring van het IMF is dat Amerikaanse huishoudens noodgedwongen flink gaan snijden in hun uitgaven.

Het afnemende vertrouwen van bedrijven en consumenten is voor de economieën van de vijftien landen van de eurozone schadelijk. Die krimpen gemiddeld met 0,5 procent. Groot-Brittannië zit in veel zwaarder weer en moet rekenen op een krimp van 1,3 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden