Hillary en Bill kopen huis in de staat New York

De Clintons hebben een huis gekocht, maar ze hadden wel de hulp nodig van een van hun gefortuneerde vrienden om de villa te kunnen betalen....

Van onze correspondent Bert Lanting

De Clintons waren erop gebrand zo snel mogelijk een huis te vinden in New York met het oog op de politieke ambities van Hillary. Zij wil proberen voor New York in de Senaat te komen, maar daarvoor moet zij in de staat ingeschreven staan.

Westchester County, waar het huis staat, hoort niet tot de duurste districten in de staat. Maar de villa ging de koopkracht van het presidentiële echtpaar toch ver te boven. De Clintons gaan gebukt onder een schuldenlast van ruim vijf miljoen dollar aan openstaande advocatenrekeningen.

Het is de erfenis van de vele schandalen die Clinton hebben achtervolgd, zoals Whitewater, de Lewinsky-affaire en de Paula Jones-zaak. Daar komt nog bij dat Clinton Jones met 800 duizend dollar heet afgekocht. De president moet ook nog eens een deel van haar advocatenkosten betalen, omdat hij in het proces gelogen had.

De Clintons hebben bovendien geen eigen huis dat ze kunnen verkopen. Ze wonen al zestien jaar op staatskosten: eerst in de gouverneursresidentie in Arkansas en nu in het Witte Huis.

De Clintons konden het huis - elf kamers en een zwembad - kopen dankzij Terry McAuliffe, een oude vriend van de president en een van de meest succesvolle Democratische fondsenwervers. Hij heeft zich garant gesteld voor de hypotheek van de Clintons.

Medewerkers van de president beklemtoonden dat het geen schenking is, maar een lening. De Clintons moeten het bedrag - 1,7 miljoen - over vijf jaar terugbetalen of de lening herfinancieren.

Kennelijk gaan de Clintons ervan uit dat hun financiële zorgen tegen die tijd achter de rug zijn. Vrienden van de Clintons zijn onder leiding van McAuliffe al druk bezig geld in te zamelen om de advocatenrekeningen van The First Couple te betalen.

Na zijn vertrek uit het Witte Huis krijgt Clinton een pensioen van 150 duizend dollar en kan hij lezingen gaan houden, een uiterst lucratieve bezigheid. Volgens deskundigen is hij goed voor zo'n 150 duizend dollar per lezing.

Daarnaast zou Clinton miljoenen guldens kunnen toucheren als hij besluit zijn memoires te schrijven. Naar verluidt zouden uitgeverijen bereid zijn een voorschot van vijf miljoen dollar neer te tellen voor zijn presidentiële ontboezemingen.

Volgens een makelaar hoeft Clinton zich weinig zorgen te maken over zijn schulden bij advocatenkantoren. 'De advocaten vinden het niet erg als hij achterloopt met het betalen. Ze vinden het prachtig dat ze hem als klant hebben.'

Hillary Clinton was opgetogen over het nieuwe huis, dat op een uurtje rijden van New York City ligt. Het valt te betwijfelen of de Clintons er voorlopig vaak zullen komen, maar het maakt haar minder kwetsbaar voor de beschuldigingen van de Republikeinen dat ze een insluiper is in New York.

De plaatselijke bevolking is verdeeld over de komst van de Eerste Buurman. Sommigen waren trots dat de Clintons hun plaats hebben uitgekozen, maar anderen voorzien al dat hun wijk overspoeld zal worden door dagjesmensen die wel eens willen zien hoe de president komt te wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden