Hierdoor trekt de Nederlandse economie aan

De vooruitzichten voor de Nederlandse economie worden steeds rooskleuriger. Donderdag krikten de rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPB) hun groeiramingen opnieuw omhoog. In september dacht het CPB nog dat de economische groei in 2015 zou uitkomen op 1,25 procent. In december stelde het bureau die verwachting al bij naar 1,5 procent. Weer drie maanden later produceren de computermodellen 1,7 procent groei. Waar is die 'resultaatverbetering' op terug te voeren?

Yvonne Hofs
Nederlanders zijn voor het eerst sinds de kredietcrisis meer geld gaan uitgeven aan luxedingen als hun interieur, leuke uitjes en consumentenelektronica. Beeld ANP
Nederlanders zijn voor het eerst sinds de kredietcrisis meer geld gaan uitgeven aan luxedingen als hun interieur, leuke uitjes en consumentenelektronica.Beeld ANP

1. De waardedaling van de euro

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat vanaf maandag 60 miljard nieuw geschapen euro's per maand uitgeven. Dat geldcreatieprogramma loopt waarschijnlijk op zijn minst tot volgend jaar september. Dan heeft de ECB 1140 miljard euro bijgedrukt. Dat grote extra aanbod van 'gratis geld' zal de wisselkoers van de euro dit en volgend jaar omlaag duwen.

De euro is sinds de zomer van 2014 al gestaag in waarde gedaald ten opzichte van de dollar, het pond en de yen. Dat komt onder meer doordat de economische groei in Europa lager is dan in de VS. Ook de recente perikelen rond Griekenland hebben de euro geen goed gedaan. Die lage wisselkoers pakt echter goed uit voor sterke exportlanden als Nederland en Duitsland. De goedkope euro maakt Nederlandse producten voordeliger voor afnemers buiten de eurozone.

De lage wisselkoers van de euro versterkt de internationale concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. Het geldscheppende ECB-beleid garandeert min of meer dat de euro voorlopig goedkoop blijft. Het CPB denkt dat dit een extra impuls geeft aan de Nederlandse export en daarmee aan de economische groei.

2. De daling van de olieprijs

De olieprijs is ook verder gedaald dan het CPB in december, toen het de vorige economische raming publiceerde, voorzag. Een lage olieprijs is goed voor de economie omdat Nederlandse gezinnen meer geld overhouden als hun energierekening laag is. De kosten van autobrandstof en de verwarmingskosten van de woning nemen een substantiële hap uit het huishoudbudget. Hoe minder beslag de energiekosten leggen op de huishoudportemonnee, hoe meer geld er overblijft voor andere uitgaven.

Ofwel: hoe lager de olieprijs, hoe hoger de bestedingen. Het CBS rapporteerde drie weken geleden al dat Nederlanders het in de laatste drie maanden van 2014 wat breder lieten hangen. In de tweede helft van 2014 zijn Nederlanders voor het eerst sinds de kredietcrisis meer geld gaan uitgeven aan luxedingen als hun interieur, leuke uitjes en consumentenelektronica. Deze trend zal voorlopig doorzetten, verwacht het CPB nu. De stijging van de binnenlandse bestedingen levert een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de economie.

3. De lage inflatie

Het CPB denkt dat de inflatie in 2015 gemiddeld zeer laag zal zijn. Het bureau voorspelt zelfs een licht negatieve inflatie van -0,1 procent voor 2015. Als de prijzen niet stijgen, is dat goed voor de koopkracht. Hoewel de lonen maar matig omhoog zullen gaan dit jaar (de werkloosheid blijft naar verwachting vrij hoog), gaan gezinnen er met dank aan de inflatiepauze toch in koopkracht op vooruit. Hun bestedingsruimte zal dit jaar met 1,2 procent toenemen, voorspelt het CPB.

Lage inflatie is ook goed voor bedrijven. Als de prijzen van hun grondstoffen niet stijgen, kunnen ze besparen op inkoop- en productiekosten. Daardoor nemen hun bedrijfswinsten toe. Exporterende bedrijven profiteren daarnaast nog van de lage eurokoers. Hoe meer winst ondernemingen maken, hoe meer financiële armslag ze hebben en hoe meer ruimte om te investeren. Bedrijven waar het goed mee gaat, investeren makkelijker in uitbreiding en nieuwe projecten en daar profiteert de economie als geheel weer van.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden