Hier bestelt maatschappelijk bewuste hongerlap het best zijn burgers en burrito's

Over het werk zelf zijn ze best tevreden en het wordt ook nog redelijk betaald. Maar de overige arbeidsvoorwaarden van maaltijdkoeriers verschillen nogal, afhankelijk van of ze in dienst zijn van Deliveroo, Foodora, Thuisbezorgd of UberEats. De Volkskrant zocht uit wie de beste werkgever is.

Een maaltijdbezorger van Thuisbezorgd in Amsterdam. Dit bedrijf betaalt zijn koeriers ruim boven het minimumloon. Beeld Marcel Wogram

Waar kun je het best burgers, burrito's en bánh mì's bestellen als je wilt dat je bezorger met evenveel respect wordt behandeld als je maaltijd? Dat vragen klanten zich af na het nieuws over de rechtszaak van Deliveroo-koerier Sytze Ferwerda. Hij kondigde onlangs aan zijn werkgever voor de rechter te dagen. Deliveroo knikkert in februari alle bezorgers met een contract eruit: zij mogen alleen verder als zzp'er. Voor zover ze dat nog niet waren, want nu al mogen nieuwe Deliveroo-bezorgers alleen aan de slag als eenmanszaak. Tot onvrede van Ferwerda en veel collega's, die daardoor onverzekerd door de stad moeten fietsen, tenzij ze op eigen kosten een dure verzekering afsluiten.

De Volkskrant sprak met koeriers van Deliveroo, Thuisbezorgd, Foodora en UberEats en zet op een rij waar de arbeidsvoorwaarden het best zijn.

Contract

Deliveroo staat niet alleen: concurrent UberEats werkt al louter met zelfstandigen. Deels zonder dat bezorgers het wisten, bleek in februari uit onderzoek van RTL Z. Veel bezorgers wisten niet dat ze nog belasting moesten betalen over hun verdiensten. Eén koerier ontdekte pas dat hij ondernemer was toen de blauwe envelop op de deurmat plofte. Het bedrag waarmee hij net een PlayStation had gekocht, kon hij terugbetalen aan de Belastingdienst.

Alleen Foodora en Thuisbezorgd nemen bezorgers in dienst, allebei op nulurencontracten. Bij Thuisbezorgd gaat dit via een uitzendbureau of payrollbedrijf. Een deel van de Thuisbezorgd-koeriers werkt op 'weekcontracten', die elke zeven dagen stilzwijgend worden verlengd. Behalve als de koerier in de lappenmand zit, merkte een geblesseerde Thuisbezorgd-werknemer, die liever anoniem blijft. Thuisbezorgd betaalt hem door bij ziekte, maar alleen voor de duur van zijn contract: tot het eind van de week. Normaal gesproken moeten werkgevers na drie tijdelijke contracten een vast contract aanbieden, behalve als zij, zoals de uitzendbureaus en payrollbedrijven waarmee Thuisbezorgd werkt, onder de uitzend-cao vallen. Thuisbezorgd heeft snel en veel koeriers nodig om de honger van de klant te kunnen bijbenen, vandaar dat de maaltijdenbezorgdienst met uitzenders werkt, legt ceo Jitse Groen uit. 'Alleen al in Amsterdam zoeken we nog vijfhonderd mensen.' Maar, zegt hij over de weekcontracten: 'Dit is wel iets waar we naar kijken of we het kunnen verbeteren.'

Verzekering

Thomas van der Horst (19) weet hoe belangrijk verzekeringen zijn voor maaltijdbezorgers. De ex-Deliveroo-koerier werd vorig jaar aangereden door een Poolse automobilist toen hij over de rotonde bij het Amsterdamse Haarlemmermeerstation reed. Zijn fiets was kaduuk, dus strompelde hij met bloedende handen en pijnlijke knieën nog tien minuten om de maaltijd te bezorgen. 'Ik ben net aangereden, dus ik hoop dat de pizza nog heel in de doos zit', zei hij toen de klant opendeed. Een fooi kon er niet vanaf.

Erger vond Van der Horst het dat Deliveroo hem na het ongeluk niet of nauwelijks hielp met de verzekering. De lichamelijke schade viel gelukkig mee, maar zijn dure fiets was een wrak. De automobilist was netjes verzekerd, maar omdat de verzekeraar buitenlands was, was het lastig alles rond te krijgen. Uiteindelijk moest Van der Horst een jaar op zijn geld wachten. Zonder dat Deliveroo een hand toestak. 'Ze hebben me er best wel alleen in gelaten, alsof het ongeluk niet tijdens werktijd was gebeurd.'

De reden: Deliveroo-koeriers met een contract zijn wel verzekerd als zijzelf een ongeluk veroorzaken, maar niet als het iemand anders schuld is, zoals bij Van der Horst. En als het ongeluk hun eigen schuld is, hebben ze via Deliveroo alleen een aansprakelijkheidsverzekering, geen ongevallenverzekering. Dus als ze dan met een bak sushi in hun tas op een auto knallen, zijn ze wel verzekerd voor de kras in de lak van de auto, maar niet voor hun eigen lichamelijke letsel.

Nu Deliveroo overstapt op zzp'ers, moeten koeriers zichzelf verzekeren, net als hun UberEats-collega's. Bijna alle zzp-koeriers die de Volkskrant sprak zijn onverzekerd. Niet verwonderlijk: de wel verzekerde Deliveroo-koerier Mohamed Khairalla (22) moet elke maand eerst twintig maaltijden bezorgen om zijn premie te kunnen betalen.

Koeriers van Thuisbezorgd en Foodora zijn wel verzekerd, zowel voor ongevallen als aansprakelijkheid. Bij Foodora hebben koeriers ook een rechtsbijstandsverzekering.

Salaris

Over hun honorarium hebben koeriers minder klachten. De bezorgers die de Volkskrant sprak vinden dat ze behoorlijk betaald krijgen voor hun ongeschoolde werk. Thuisbezorgd bijvoorbeeld betaalt ruim boven het minimumloon. Zo ontving een 21-jarige koerier 10,60 euro per uur netto, een 19-jarige collega kreeg netto 9,50 per uur, allebei inclusief vakantiegeld. Ter vergelijking: het minimumloon voor iemand van 19 of 21 bedraagt inclusief vakantiegeld maximaal 5,96 of 9,21 per uur, en dat zijn brutobedragen. Een Foodora-bezorger van 16 krijgt 4,75 euro netto per uur, anderhalf keer het (bruto-)minimumloon, een 23-plusser netto 10,50 per uur. Exclusief digitale en contante fooien, die gemiddeld nog eens 1,50 à 2 euro per uur toevoegen.

UberEats en binnenkort Deliveroo betalen koeriers per bezorging. Bij zowel UberEats als Deliveroo gaat het om 5 euro per bezorging, exclusief fooien. Gunstig als je, zoals beide bezorgdiensten verwachten, gemiddeld drie bestellingen per uur kunt doen. Maar dat is te rooskleurig, vinden koeriers. UberEats-koerier Wasim Abueleyan (31) schat zijn gemiddelde inkomsten bijvoorbeeld op 10 à 12 euro per uur. Dat komt ook doordat er nu eenmaal niet continu bestellingen zijn.

Zzp-koeriers moeten wel eerst nog belasting betalen over hun inkomsten. Dat kan in theorie erg meevallen, omdat zzp'ers dankzij allerlei aftrekposten over hun eerste 24 duizend euro geen inkomstenbelasting betalen. In praktijk kan het wel een probleem opleveren als de Belastingdienst oordeelt dat UberEats- en Deliveroo-koeriers schijnzelfstandigen zijn. Dan vervallen ook hun fiscale voordelen.

Arbeidsvreugde

Ook niet onbelangrijk: is het werk leuk? Ja, antwoordden alle koeriers die de Volkskrant sprak volmondig. De meest genoemde voordelen: werken wanneer je wilt en betaald krijgen om door de stad te fietsen. De elektrische fietsen van Thuisbezorgd en scooters van UberEats noemen koeriers als extra pluspunten.

Mocht u zich tijdens hoosbuien of vrieskou afvragen of het voor de bezorgers niet zielig is om een maaltijd te bestellen: onnodig. Voor maaltijdbezorgdiensten is niets zo fijn als hondeweer - dan bestellen klanten het meest. 'En als klanten het echt zielig vinden', tipt Thuisbezorgd-koerier Toon Vrijenhoek (19), 'geef dan gewoon wat meer fooi.'

Conclusie

De maatschappelijk bewuste hongerlap bestelt bij Foodora of Thuisbezorgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden