‘Het was een klap in mijn gezicht’

De boekhouders van Unilever staken. Polen, Indiërs en Tsjechen dreigen hun banen over te nemen. ‘Polen praten heel goed Nederlands, zegt mijn manager.’..

De directie van Unilever spiegelde Bianca Rodrigues (33) drie jaar geleden een fantastische toekomst voor. Ze kon in Vlaardingen gaan werken, waar de administratie van alle Europese Unilever-vestigingen werd gebundeld. ‘Ik ben heel ambitieus, dus ging er met goede moed naartoe, maar het bleek een fata morgana.’

Rodrigues kreeg onlangs te horen dat haar baan op 1 mei 2007 komt te vervallen. Haar werk wordt dan overgenomen door Polen. Rodrigues werkt op de afdeling debiteurenbeheer. Supermarkten en horecagelegenheden die niet op tijd betalen, worden door haar gebeld. ‘Polen kunnen dat werk ook doen, zegt mijn manager. Hij was er laatst en zei dat ze heel goed Nederlands spreken.’ Rodrigues en haar collega’s zijn zo boos dat ze al drie weken in staking zijn.

Het komt niet vaak voor dat boekhouders het werk neerleggen. Tot dusver bleef deze beroepsgroep bij grote ontslagrondes gespaard. Maar het tij keert. Nu de Nederlandse industrie grotendeels is gesaneerd, richten bedrijven zich op hun administratief personeel.

Zo ook bij Unilever, de maker van Blue Band, Cif en Magnumijsjes. Het bedrijf wil 280 banen schrappen in Vlaardingen, waar de personeels- en de financiële administratie zijn ondergebracht. Unilever wil de financiële administratie uitbesteden aan IBM, die de werkzaamheden zal verplaatsen naar Polen en India. Accenture neemt de personeelsadministratie over en verplaatst die naar Tsjechië.

Bij Sini van Aart (54) kwam deze mededeling helemaal hard aan. Ze was net verhuisd van Den Bosch, waar al haar familie woont, naar Schiedam, in de hoop dat ze tot haar pensioen in Vlaardingen kon blijven werken. ‘De verf in mijn nieuwe huis was nog niet droog of ze zeiden dat ik overbodig was. Het was een klap in mijn gezicht.’

Alle Unilevermedewerkers dienen te beseffen dat dit ook hen kan overkomen, zegt actieleider Lucas Termaat van FNV Bondgenoten. Om hen te informeren over het naderend onheil, hebben FNV Bondgenoten en de SP hun tenten opgeslagen op het troosteloze parkeerterrein voor het hoofdkantoor van Unilever Nederland.

De opkomst valt enigszins tegen. Alleen het personeel uit de nabijgelegen margarinefabriek komt met een man of veertig steun betuigen, waardoor het totaal uitkomt op een kleine honderd mensen. ‘Het lijkt misschien weinig, maar jullie maken deel uit van een beweging van vele honderdduizenden werknemers overal ter wereld, die allemaal met dezelfde problemen kampen’, zegt Kevin Curran van de IUF, de internationale vakbond voor de voedingsindustrie.

Ook SP-leider Jan Marijnissen praat de aanwezigen moed in. ‘Dit is slechts het begin van de wereldwijde strijd tegen de nadelen van globalisering. Arbeiders over de hele wereld worden tegen elkaar uitgespeeld en alleen de bazen plukken de revenuen.’ De aanwezigen, die T-shirts dragen met de tekst ‘Wij hebben hart voor Unilever, maar Unilever is keihard voor ons’, luisteren gedwee. Pas als Marijnissen zijn betoog kernachtig samenvat ‘De Polen komen hiernaartoe en het werk gaat daarnaartoe’, volgt een hartstochtelijk applaus.

‘Ik ben nog niet bang’, zegt Patrick van Klink (47), die 26 jaar in de Margarinefabriek van Unilever werkt. ‘Wij werken efficiënt en zijn goed in innovatie. Unilever heeft ons keihard nodig. In de Unoxfabriek zijn wel al Polen gesignaleerd. Zij kijken in Nederland het kunstje af, zodat ze in Polen een eigen worstenfabriek kunnen bouwen.’

Na de toespraak van Marijnissen is het tijd voor ‘een beetje entertainment’ in de vorm van zangeres Angelique. ‘We proberen toch gewoon lekker de sfeer erin te houden.’ Actievoeren moet bovenal gezellig zijn, vindt ook Rodrigues. ‘Boos worden is niets voor mij.’

Productielijn in de Unilever fabriek in Oss. (ANP) Beeld
Productielijn in de Unilever fabriek in Oss. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden