‘Het voelt aan als een rouwproces’

Spaarders bij Van der Hoop Bankiers kunnen alleen maar afwachten wat er voor hen overblijft na het faillissement van de bank....

Van onze verslaggever Geert Dekker

‘Dit gesprek moet anoniem. Ik kan er alleen met mijn vrouw over praten. Wat gebeurt er als ik er met anderen over praat? Ik ben misschien drie ton kwijt, zeg ik dan. Goh, zeggen mensen dan, dus jij had drie ton? Dan ben je niet echt zielig hoor.

‘Het is lastig thuis. Ik heb drie opgroeiende kinderen, de oudste is 15. We willen hen er niet mee belasten, je wilt niets laten merken. Ze hebben recht op een beetje normale vader. Maar de ellende heeft wel een stempel gedrukt op de afgelopen feestdagen.

‘Midden jaren negentig kochten we een mooi huis. Maar het bleek op de langere termijn lastig de hoge hypotheek op te brengen. Ons inkomen werd in die tijd ook minder. In 2001 hebben we het verkocht, op de top van de markt, zeg maar, voor een goede prijs dus. We kochten een andere woning en toen hadden we nog 280 duizend euro over. Dat hebben we op spaarrekeningen gezet. We kozen diverse banken, zodat we bij elke rekening onder het door de garantieregeling gedekte bedrag bleven: dat is veertigduizend euro voor een echtpaar.

‘Het idee was het geld te gebruiken voor de studie van de kinderen en als oudedagsvoorziening. Daarnaast vulden we ons inkomen – ongeveer anderhalf keer modaal – aan met de rente. We leven sober.

‘Je blijft toch kijken naar die rentetabellen in kranten en tijdschriften. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je 4 procent maakt – alles wat je meer of minder maakt komt voor jouw rekening. In augustus publiceerde de Geldgids van de Consumentenbond een artikel – ‘Veilig sparen’ stond er in een grote kop boven – waarin spaartarieven met elkaar werden vergeleken. In een apart kadertje stond een ‘tip’. Daarin werd Van der Hoop aangeprezen voor vermogende particulieren. Voor bedragen vanaf 250 duizend euro was de rente 3,7 procent. Dat zou ons netto per jaar ongeveer tweeduizend euro schelen. In onze situatie is dat veel geld. We hebben de formulieren opgevraagd bij Van der Hoop en in september is het geld allemaal naar die een bank overgeboekt.

‘Op zaterdag 10 december las ik in de krant dat De Nederlandsche Bank de noodregeling had ingesteld bij Van der Hoop en dat de tegoeden waren bevroren. Die maandag ben ik gaan bellen. De bankmedewerkers probeerden ons gerust te stellen: ons geld zou grotendeels tot geheel worden gered. Een week later, na het faillissement, werd er alleen gesproken over ‘grotendeels’. Dat zeggen de curatoren nu nog steeds, maar ik weet niet hoe het zal aflopen. Misschien ben ik de helft kwijt, misschien meer, misschien minder.

‘Ik ben in ieder geval onmachtig. Ik moet kalm blijven, maar dit onrecht is moeilijk te accepteren. Dat je in dit land je geld op een spaarrekening zet – juist om geen risico te lopen – en dat het dan van je wordt afgenomen.

‘Ik heb veel vragen. Hoe is het mogelijk dat een bank die in de problemen verkeert nog dit soort acties kan houden om meer spaargeld binnen te halen? Hoe kan een toezichthouder tolereren dat ‘‘onnozele’’ spaarders zoals ik, nog kunnen binnenstappen bij zo’n bank? Dit bedrijf had van buitenaf verhinderd moeten worden geld aan te trekken. Nog een vraag: moet de Consumentenbond geen onderzoek doen om te voorkomen dat ze een bank aanprijzen die zich al jaren in een neerwaartse spiraal bevindt? Achteraf kom ik daar achter, maar nu is het te laat. En moet ik concluderen dat een hoge spaarrente per definitie gevaar betekent? Moet je mensen dan niet waarschuwen nu?

‘Dit is heel slecht voor alle spaarders. Hier wordt wantrouwen toegevoegd waar het misschien helemaal niet nodig was geweest.

‘Achteraf vind ik het stom van mezelf. Ik voel me een amateur. Had ik in de geschiedenis van die bank moeten duiken? Maar ik voel me ook in de val gelokt door de Consumentenbond.

‘Ik wil het er niet mee vergelijken, maar het voelt als een rouwproces. Er zijn veel ergere dingen, ik weet het. We zijn gezond en onze gezondheid is ons veel meer waard. Geld is niet het belangrijkste wat er is, maar in deze dagen kan ik aan weinig anders denken. Ik weet niet of dat uit te leggen is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden