Het urinoir krijgt een zusje
Nee, sanitairfabrikant Sphinx zelf is nooit op de gedachte gekomen 'm te maken. Er bestond doodeenvoudig geen vraag naar, en zelfs nu het product levensvatbaar lijkt, is nog onzeker hoeveel er afgenomen zullen gaan worden....
Het vrouwenurinoir. Het is het afstudeerproject van Marian Loth, studente aan de afdeling Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, die op stage bij Sphinx in Maastricht wat scepsis moest overwinnen. De aanleiding om zo'n speciaal closet te ontwerpen, komt voort uit de harde praktijk: lange rijen wachtenden voor de 'dames' - waar je ook komt. Bij concerten, in de bios of in het warenhuis.
Loth sloeg aan het tekenen toen een vriendin in hoge nood tijdens het North Sea Festival boven een herenurinoir hurkte en merkte dat dat best meeviel. Dat de fabrikanten er nooit op gekomen zijn, komt volgens Loth doordat het mannen zijn die niet precies weten hoe vrouwen plassen, en die zo'n product ook niet kunnen verdedigen.
Vrouwen zijn, om bekende reden, niet zo gek op de wc-bril. Hangen zullen ze, boven hun urinoir, net als boven de reguliere pot. Ja, zegt Pim Tabak van het Sphinx-designteam, natuurlijk moet het closet berekend zijn op een tuimeling; het moet dan ook sterker zijn dan het herenurinoir, waar je alleen maar op hoeft te richten.
Maar er is nog een verschil: het vrouwenurinoir moet papier afvoeren. Om die reden noemt Sphinx het een mengvorm van urinoir en closet. Vrouwen stáán op papier, verzekert Loth. Ze ziet de mediterrane vinding van een opwaarts straaltje niet doordringen in de Nederlandse closets en ook niet in haar 'lady', zoals ze het vrouwenurinoir heeft genoemd. Papier, zegt ze, verhoogt de acceptatie. Hoe vertrouwder de pot oogt, hoe groter de kans op succes. Omdat het bidet werd geassocieerd met sex, wilde het maar niet aanslaan in de Nederlandse badkamer.
De lady van Loth moet op 52 cm van de grond komen te hangen, tien cm hoger dan een closetpot, zodat de vrouw half zittend, half hurkend kan plassen. De voorkant loopt steil omlaag om de urine op te vangen en af te voeren; de diepe pot voorkomt dat het spoelwater terugspat. En er mag niet in gedefeceerd worden, want dan is er weer meer spoelwater nodig en dus meer kans op een natte onderbroek.
Maar lost het damesurinoir nu echt de lange wachttijden op? Zij kiest het toilet toch altijd uit voor toiletteren en maandverband verwisselen? Loth, puttend uit haar onderzoek onder 48 vrouwen: 'Nee, 98 procent gaat om te piesen, en als ze geen voorzorgsmaatregelen hoeven te nemen, zoals de bril afvegen, zal dat wel schelen. Seconden denk ik. Maar een vriend kwam met een onderzoekje uit de VS aan, dat de snelste manier om een rij voor de toiletten op te lossen een stevige bons op de deur is.'
Laat Sphinx daar dan ook iets voor ontwerpen.
Jaap Huisman