Het rommelt bij Funda: klachten bij toezichthouder en interne machtsstrijd

Maakt Funda misbruik van haar macht? Die vraag ligt voor bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Redactie
null Beeld Funda
Beeld Funda

De makelaarssite, grotendeels in handen van makelaarsvereniging NVM, zou vernieuwende bedrijfjes weren van het platform. Dit beweert althans gmak, een website dat huizenverkoop buiten makelaars om mogelijk maakt. ‘Funda haalt alles uit de kast om het bolwerk van traditionele makelaars te beschermen’, stelt gmak-directeur Chris van der Voorn in dagblad Trouw, dat er woensdag als eerste over schreef.

Funda wordt niet alleen van buiten aangevallen. Binnen vechten de eigenaren over de koers van het platform. Een aantal certificaathouders stapte begin deze maand naar de Ondernemingskamer uit onvrede met grootaandeelhouder NVM. Met als doel: ‘Het wanbeleid van de NVM aan de kaak stellen en terugdraaien’. Zij hekelen de weerstand tegen een beursgang van de makelaarsvereniging en dat ‘derde partijen’ niet worden toegelaten om de organisatie te versterken.

De confrontatie met gmak draait om de aangepaste voorwaarden die Funda stelt aan partijen die bemiddelen bij de verkoop van huizen. Die schrijven voor dat tussenpartijen die een advertentie plaatsen zelf het huis hebben bekeken en beoordeeld. Ook moeten ‘ongebonden intermediairs’ actief betrokken zijn bij onderhandeling over de woningverkoop om op Funda te mogen. Gmak meent dat Funda hiermee doelbewust hun verdienmodel onderuit halen.

Funda laat in een reactie weten dat het altijd al duidelijk is geweest dat consumenten niet zelf hun advertentie konden plaatsen op de site, dus ook niet via een ‘stroman’ als gmak. De correspondentie tussen Funda en gmak gaat bovendien terug tot 2019, dus is het volgens Funda onwaarschijnlijk dat die laatste partij is overvallen door de recente beslissing om ze te weren.

Uit de markt klinken al langer klachten over machtsmisbruik met het platform. In 2018 oordeelde een rechter dat Funda inderdaad een machtspositie heeft, maar daar niet aantoonbaar misbruik van maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden