Het 'rijk van het kwaad' opent een nieuw filiaal

Voor geld is niet álles te koop, maar Microsoft laat zien dat je met 750 miljoen dollar een eind kunt komen....

Peter van Ammelrooy

Netscape was ooit dé leverancier van browsers, het leesgereedschap voor webpagina's. Het verloor zijn aanzienlijke marktmacht toen Microsoft zijn eigen Internet Explorer introduceerde. Omdat die standaard in Windows zit ,de motor van vrijwel alle pc's, kocht op den duur niemand de Netscape-browser meer. Het bedrijf werd in 1998 voor een betrekkelijk schijntje opgekocht door AOL, minder dan de miljarden die Netscape op zijn hoogtepunt op de beurs waard was.

In zijn gevecht met Netscape had Microsoft 'handig' gebruik gemaakt van zijn monopolie, oordeelde rechters later - eind 2001 - in een antitrust-zaak die was aangespannen door de Amerikaanse overheid. Washington nam echter genoegen met een tik op de vingers: het wilde een van de geldpersen van de Amerikaanse economie niet te veel in de weg zitten. Daarop besloot Netscape alsnog op eigen houtje zijn gelijk te halen tegen wat AOL-baas Steve Case steevast aanduidde met 'het rijk van het kwaad'. Microsoft vormde met zijn eigen internetdiensten al langer een bedreiging voor AOL.

Case verdween dit jaar na miljardenverliezen achter de coulissen. Zijn opvolger, Richard Parsons heeft minder last van oud zeer. Dat maakte de weg vrij voor een akkoord met Microsoft. Naast de schadevergoeding van driekwart miljard dollar hebben de bedrijven vergaande samenwerking aangekondigd.

Zo krijgt AOL een kostenloze licentie (voor zeven jaar) op de Internet Explorer, die het mediaconcern al aan zijn 32 miljoen abonnees verstrekte. Microsoft gaat de aanmeldingssoftware voor nieuwe leden van AOL bundelen met Windows. Ook mag AOL de Windows Media Player gebruiken, de software van Microsoft voor het afspelen van filmpjes en muziek op internet. Verder stoppen AOL en Microsoft het gebekvecht over hun babbelsoftware. De Instant Messenger uit Dulles moet op termijn ongehinderd kunnen berichten uitwisselen met Redmonds MSN Messenger.

De afspraken vallen gunstig uit voor Microsoft. Het concern krijgt een vastere band met de klanten van een van de grootste spelers op internet. Die gaan meer gebruik maken van zijn media-software. Daarin stopt Microsoft technologie die de illegale verspreiding van muziek en beeld op internet moet stuiten.

Bescherming van de auteursrechten is een hot item. Veel partijen hengelen naar de positie van grootste slotenmaker voor digitale media. Microsoft haalt met de regeling in één klap flink wat marktaandeel binnen. Mogelijk haalt dat ook Hollywood over de streep, dat grote aarzelingen heeft om met het machtige softwarebedrijf in zee te gaan.

De verliezers laten zich makkelijk aanwijzen. Bedrijven die browsers en andere internet-software leveren zien hun grootste tegenstander vaster voet aan de grond krijgen bij een van hun voornaamste klanten. Voor de toekomst van Netscape geven analisten geen stuiver meer.

Met een oorlogskas van meer dan 40 miljard dollar kan Microsoft de prijs voor detente makkelijk betalen. Als het concern 'het rijk van het kwaad' is, heeft het via AOL Times Warner voor een koopje een groot filiaal geopend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden