VIER VRAGEN

Het probleem van KPN

Het gaat wat beter met het telecombedrijf, bleek woensdag uit de jaarcijfers. Maar de druk op KPN blijft groot en er moet meer worden bezuinigd.

Jan Kees de Jager, financieel directeur van KPN, tijdens de presentatie van de jaarcijfers Beeld anp

Topman Eelco Blok zei steeds dat de resultaten van het krimpende KPN eind vorig jaar zouden stabiliseren. Heeft hij woord gehouden?

Ja en nee. Er was verwarring woensdagochtend, na de presentatie van de jaarcijfers over 2014. De omzet van KPN, die het hele jaar zwaar onder druk stond, bleef met 2,07 miljard euro inderdaad min of meer stabiel in het vierde kwartaal. Het bedrijfsresultaat zakte in de laatste drie maanden van het jaar nog eens 3 procent, tot 669 miljoen euro. Tot verbazing van menigeen meldde KPN dat die zogeheten 'ebitda' pas aan het einde van dit jaar stabiliseert. Wat de omzet betreft komt Blok zijn belofte dus na, wat de winst betreft niet. Over de omzet dit jaar repten Blok en zijn nieuwe financiële rechterhand, oud-minister Jan Kees de Jager,met geen woord meer.

Waar zit het probleem van KPN eigenlijk?

In de zakelijke markt. Bedrijven geven, steeds minder uit aan telecomdiensten. Op de consumentenmarkt doet KPN het juist relatief goed. Het bedrijf was de eerste in Nederland met een landelijk dekkend 4G-netwerk voor snel mobiel internet. Dat wordt uitgebreid om de sterk groeiende vraag bij te benen. Steeds meer mensen bekijken video's op hun smartphones en tablets, waardoor het dataverbruik voor videostreaming het afgelopen jaar meer dan verdubbeld is. KPN heeft tienduizenden nieuwe mobiele klanten, maar door de concurrentie dalen de inkomsten per abonnee nog. Volgens topman Blok kan het niet lang meer duren tot er een plus te noteren valt, al liet hij in het midden wanneer het zover is. Ondertussen staat prijsvechter Tele2 klaar om met 4G te beginnen en krijgt KPN op het gebied van tv en internet te maken met 'SuperZiggo', de samenvoeging van UPC en Ziggo. De kabelaar is nu nog druk met de integratie, maar kan daarna de blik richten op de grote concurrent KPN.

Volgens Jan Kees de Jager, financieel directeur van KPN, kan het telecombedrijf meer bezuinigen zonder dat er extra banen verloren gaan Beeld anp

Vanwege die aanhoudend zware concurrentie en de snelle technologische veranderingen, adviseert Theodoor Gilissen-analist Jos Versteeg KPN voorlopig maar even te mijden. Het geld dat er binnenkomt nu het wat beter gaat, zal het bedrijf gebruiken om financieel verder aan te sterken. En het risico van nieuwe diensten - zoals WhatsApp, dat de inkomsten uit de sms'jes wegvaagde - blijft op de loer liggen. Volgens Versteeg is de druk op KPN van blijvende aard.

Snijden in het personeelsbestand dan maar weer?

Daar zijn geen plannen voor, zei topman Blok woensdag, nadat er in december nog 580 banen werden geschrapt bij de afdeling zakelijke markt. Daarmee telt KPN eind volgend jaar 2.000 tot 2.500 volledige banen minder dan eind 2013. Het bedrijf gaat wel nog meer bezuinigen: 400 miljoen euro in plaats van 300 miljoen. Volgens De Jager kan dat zonder dat nog meer KPN'ers hun baan verliezen, door verder te snijden in het aantal diensten en producten.

En dan is het gezonde en internationaal gezien kleine KPN een mooie overnameprooi.

Onlangs ging het gerucht dat Deutsche Telekom naar KPN heeft gekeken voor een overname. Analist Versteeg gelooft er niet veel van, al was het maar omdat de Duitsers met T-Mobile al actief zijn op de Nederlandse markt. Blok woensdag zei dat 'er helemaal niks speelt'. Hoe dan ook: ondanks de vaagheid over de cijfers steeg de koers van KPN woensdag, met 2 procent, tot 2,85 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden