Het meeste wild in de supermarkt is allesbehalve wild

Spul

Hert, haas, zwijn, konijn, patrijs, ree, eend en zelfs kangoeroe: de kerstfolders staan bol van wild.

Foto Plus

De naam 'wild' is niet beschermd en daarvan wordt gretig gebruikgemaakt. Want alle supermarkten verkopen uitsluitend tam konijn en tamme eend, maar scharen ze zonder blikken, blozen of uitleg onder het wildassortiment.

Tamme eenden worden net als plofkippen gefokt op snelle groei, met dezelfde gezondheidsproblemen. Na 7 weken wegen ze 3 kilo en worden ze geslacht. Maar vooral konijn is het kind van de kerstrekening. Omdat we konijnen vrijwel uitsluitend met Kerst eten, weet bijna niemand dat de vleeskonijnenfokkerij een van de wreedste takken van de vee-industrie is: de dieren leven in krappe draadstalen kooien zonder daglicht. Vanaf 2016 krijgen Nederlandse vleeskonijnen een dichtgeslagen krant aan ruimte erbij, maar de meeste supermarktkonijnen zijn 'ouderwetse' kooikonijnen uit Frankrijk. Fijn voor de kerstgedachte.

Oordeel

Prijs hertenbiefstuk ca. euro 3,- , tamme konijnenbout ca. euro 2,- per 100 g
tam 0/5
wild 2/5
Nederlands wild 3/5

Beter Leven-ster

Er is één fokker in Nederland die zijn konijnen in groepen houdt, op stro, met daglicht. Die verdienen dan ook één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming, het absolute minimum voor diervriendelijkheid. Minstens drie supermarkten - AH, Jumbo en Plus - zeggen naast de kooikonijnen ook dit 'betere' konijn in de schappen te hebben. De consument kan dit uitsluitend controleren bij Jumbo: alleen daar staat de BL-ster op de verpakking. Mooie plaatjes van konijnen in het gras en verhaaltjes over leefomstandigheden, zoals op de verpakking van AH-konijnen, zeggen niets. Hoogvliet en Emté hebben uitsluitend kooikonijn.

Is het nou beter om echt wild te eten? De meningen verschillen. Maar in het wild levende dieren hebben meestal een goed leven gehad. Het 'echte' wild komt vrijwel allemaal uit het buitenland: hert uit Nieuw-Zeeland, haas uit Argentinië, zwijn uit Duitsland. Met één opvallend uitzondering: de herten, reeën, zwijnen en hazen van Plus supermarkten komen van onze eigen Veluwe, door een overeenkomst met Staatsbosbeheer. Duurzamer, verser, vlakbij, goed beheerd en geschoten. Pluim voor Plus! Helaas: de 'Veluwse' eend, ook bij Jumbo, is tamme eend waarvan de mesterij toevallig op de Veluwe staat...

En dan de Engelse patrijs van Albert Heijn. In het Verenigd Koninkrijk mag je op patrijzen jagen, al zijn ze nauwelijks 'wild'. Ze worden meestal gefokt en voor de jacht uitgezet. Maar in Nederland is patrijs een beschermde vogel die natuurbeschermingsorganisaties met man en macht proberen te behouden. Goed idee, AH. Beschermde vogel met Kerst!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.