Het lange lijden van Libertel

Het heeft precies drieënhalf jaar geduurd, maar nu lijkt er toch een eind te komen aan het lijden van de aandeelhouders van telecombedrijf Vodafone-Libertel....

Even het geheugen opfrissen. Libertel wordt in 1995 opgericht om KPN te beconcurreren op de prille mobiele markt. Eigenaren zijn onder meer ING, Vodafone, de winkelketens Vendex en Macintosh (bekend van Kwantum en Halfords) en conglomeraat Internatio-Müller. De meeste aandeelhouders verkopen hun stukken al snel aan Vodafone, dat zo 70 procent van Libertel in handen krijgt.

Maar één slimme partij houdt de helft van zijn stukken nog even vast: ING. De bank heeft namelijk andere plannen - in juni 1999 verkoopt ING 22,5 procent van de Libertel-stukken aan beleggers. Zij betalen 21 euro per aandeel, een nogal gepeperde prijs: zo'n honderd maal de winst per aandeel.

Bij ING worden ze officieel liever niet herinnerd aan deze episode. De bank-verzekeraar krijgt namelijk veel kritiek, omdat ING bij de beursgang liefst drie petten op heeft: die van verkoper, die van emissiebank, en die van beleggingsadviseur.

Maar intern is het gejuich niet van de lucht; ING houdt aan de deal een netto-winst van 1,4 miljard euro over. Met het aandeel Libertel gaat het daarentegen bijna onophoudelijk bergafwaarts, ondanks uitstekende prestaties van het bedrijf zelf.

Geen wonder; met zo'n groot pakket aandelen in handen van Vodafone zit in de koers bijvoorbeeld geen overnamepremie verwerkt - niemand zal ooit op de stukken bieden. Ook Vodafone zelf is hiertoe niet verplicht; in andere Europese landen moet de grootaandeelhouder de minderheid verplicht uitkopen.

Nu doet Vodafone het uit zichzelf, en het blijkt een koopje. Voor het belang waarvoor ING ooit 1,4 miljard ving, bieden de Britten een slordige 775 miljoen euro - 11 euro per aandeel. Aandeelhouders van het eerste uur, waaronder veel werknemers van het Maastrichtse bedrijf, kunnen dus de balans opmaken: hun verlies bedraagt bijna 50 procent.

Maar misschien hebben de Nederlandse beleggers nog een bescheiden protest in gedachten, voordat de naam Libertel definitief van de beurs verdwijnt (het merk werd vorig jaar al veranderd in Vodafone). De beurskoers van Vodafone-Libertel steeg gisteren na bekendmaking van het bod namelijk tot 11,10 euro, ofwel iets bóven het bod van de Britten. Dit duidt erop dat beleggers verwachten dat Vodafone met meer geld over de brug komt.

Als 's werelds grootste belbedrijf - 107 miljoen klanten - niet kinderachtig doet, geeft het de aandeelhouders een paar centen extra. Daarna is het leed geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.